EXCLUSIV Mâncare contaminată cu substanțe care cauzează cancer. Ce sunt nitrozaminele. Stoica: Potențial cancerigen ridicat. Balonarea, gastrita, refluxul nu sunt normale

Mâncare contaminată cu substanțe care cauzează cancer, la nivelul Uniunii Europene. Ce este nitrozamina și cum o putem evita.
Mâncare contaminată cu substanțe care cauzează cancer, în Uniunea Europeană. Și băuturile pot conține substanțe care cauzează cancer. Un nou avertisment de sănătate cu privire la carnea și berea procesată a fost lansată de oficialii europeni. Aceștia afirmă că aceste produse pot conține substanțe chimice care cauzează cancer.
Ce sunt nitrozaminele
Numite nitrozamine, aceste substanțe chimice se găsesc în numeroase tipuri de alimente. Șefii din domeniul sănătății au emis un nou avertisment cu privire la substanțele chimice cancerigene găsite în mezeluri și bere.
Nivelul actual al consumului de nitrozamine în societate ”ridică probleme de sănătate”, au avertizat astăzi oficialii UE. Substanțele chimice, despre care se știe că sunt cancerigene de zeci de ani, nu sunt adăugate în mod intenționat în alimente.
În schimb, acestea se formează datorită unei reacții chimice rezultate în urma adăugării de conservanți alimentari, cum ar fi nitrații sau nitriții, potrivit Daily Mail.
Dr. Alina Stoica, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce sunt nitrozaminele și cum le putem evita.
”Există pericol la nivel mondial tot ceea ce înseamnă nitrozaminele. Oriunde vedem pe etichetă nitrozamine, ele sunt încadrate ca fiind compuși chimici cu rol toxic, fie că e toxicitate slabă, medie sau severă. Există un potențial cancerigen ridicat ori de câte ori folosim alimente cu nitrozamine în compoziție.
Legătura dintre nitrozamine și alimentație este generată de prezența acestora în alimente. Sunt prezente în derivate din carne, tot ceea ce înseamnă preparate din carne prelucrate cu azotați și azotiți, în băuturile carbogazoase ajung adesea, în bere, în făina albă, ulei vegetal rafinat și dublu rafinat și în unele brânzeturi”, a explicat dr. Alina Stoica, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Cum putem evita aceste alimente
”Putem evita aceste alimente. Ne uităm pe etichetă și vedem și care este reacția noastră atunci când le consumăm. Sunt anumite nitrozamine care au această implicare exogenă, care vin în alimente, dar sunt și cele de origine endogenă care se formează la nivelul stomacului, în aparatul digestiv.
Este important să vedem cum ne simțim după ce consumăm anumite alimente care au în compoziție azotați și azotiți”, a mai precizat dr. Alina Stoica.
Care sunt alimentele contaminate vizate de UE
Zece tipuri diferite au fost deja detectate în alimente vândute pe întreg continentul. În special în carnea conservată, în peștele procesat și în cacao, precum și în bere.
Alte grupe de alimente, cum ar fi legumele procesate, cerealele, laptele și alte produse lactate, precum și alimentele fermentate, murate și condimentate, ar putea, de asemenea, să conțină nitrozamine, au declarat aceștia.
Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că ”cea mai importantă grupă de alimente” pentru expunerea la nitrozamine este carnea.
Nitrații sau nitriții sunt folosiți în carnea procesată pentru a contribui la creșterea duratei de conservare a mezelurilor și pentru a da șuncăi gustul său picant seducător și nuanța proaspătă și roz.
”Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă din populația UE, nivelul de expunere la nitrozamine din alimente reprezintă o problemă de sănătate”, a precizat dr. Dieter Schrenk, președintele grupului de experți al EFSA.
Cum pot fi evitate aceste substanțe
EFSA a sfătuit populația să aibă o dietă echilibrată, cu o mare varietate de alimente, pentru a reduce consumul potențial de nitrozamine.
Organismul va comunica acum în mod oficial avizul său Comisiei Europene, care va discuta cu statele membre despre eventualele măsuri de ”gestionare a riscurilor”.
Cum ne afectează nitrozaminele
Astfel de măsuri ar putea, teoretic, să includă introducerea de avertismente pe ambalajele produselor care conțin una sau mai multe dintre cele 10 nitrozamine problematice.
Alte potențiale inițiative de sănătate publică, care au mai fost evocate de experți, includ o taxă specifică pentru carnea procesată, pentru a-i descuraja pe cumpărători să o cumpere.
Odată digerate, nitrozaminele sunt descompuse de ficat. De acolo, ele pot deteriora apoi ADN-ul, ducând la mutații care pot provoca apariția cancerului.
Acesta este ”cel mai critic efect asupra sănătății”, pe baza studiilor efectuate pe rozătoare, potrivit Dr. Schrenk.
De asemenea, studiile au asociat aceste substanțe cu un risc crescut de cancer de intestin, de sân și de prostată. Utilizarea lor în prepararea alimentelor a făcut obiectul unor investigații din ce în ce mai multe de când Organizația Mondială a Sănătății a catalogat carnea procesată drept cancerigenă în 2015.
”Cel mai adesea putem să vedem și stările de balonare care sunt încadrate ca fiind firești după ce consumăm alimente, dar nu sunt. Orice stare de balonare, disconfort, reflux, gastrite gestionate într-un context superficial, au ca substrat includerea în meniul nostru a unor alimente care au un grad de toxicitate, printre care și acestea”, a mai explicat dr. Alina Stoica, în exclusivitate pentru DC Medical.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.