Măștile românești, sigure și de calitate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Masca. Foto. Pixabay
Masca. Foto. Pixabay

Măștile românești sunt bune și sigure, a concluzionat ANPC, după ce a verificat mai mulți producători români de echipamente medicale de protecție.

Producătorii români de măşti medicale şi echipamente individuale de protecţie au introdus pe piaţa naţională produse sigure şi de calitate, care îndeplinesc cerinţele de securitate şi de protecţie împotriva Covid-19, susţine directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.
Acesta recomandă achiziţionarea măştilor medicale sau chirurgicale fabricate de producătorii români, în locul unor produse tip „mască” venite din import, dar care sunt de fapt doar „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.
„În cadrul acţiunilor tematice de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea măştilor, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că producătorii autohtoni de dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie (CN Romarm SA - Bucureşti, Valrom Industrie SRL, Inox SA - Ilfov, Global Treat SRL - Galaţi, Secor Ppbags SRL - Prahova, Alison Hayes Romania SRL - Ialomiţa, Techtex SRL - Bihor) au introdus pe piaţa naţională produse sigure în conformitate cu legislaţia în vigoare, care îndeplinesc cerinţele de securitate generală a produselor. Asta nu înseamnă că nu mai sunt şi alţi producători români, care fac echipamente de protecţie sigure şi de calitate, dar care nu au fost verificaţi, încă, de ANPC”, a precizat Anghel, citat deAgerpres.

Potrivit sursei citate, în timp ce măştile chirurgicale şi cele care sunt dispozitive de protecţie respiratorie sunt clar reglementate de Directiva 93/42/CEE, respectiv de Regulamentul UE/2016/425 şi trebuie să respecte cerinţe obligatorii pentru a putea fi puse pe piaţă, cele care intră în categoria „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate” nu sunt reglementate armonizat şi ar trebui să respecte nişte cerinţe minime de marcare/utilizare, care să asigure consumatorilor dreptul de a fi protejaţi împotriva riscului de a achiziţiona un produs, care ar putea să le prejudicieze sănătatea şi securitatea sau să îi inducă în eroare. 
Pentru reglementarea acestei situaţii, ANPC a pus în dezbatere publică naţională şi la nivelul Comisiei Europene, un proiect de Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe piaţa naţională „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.
„Prin emiterea acestui proiect de Ordin nu se intenţionează interzicerea comercializării acestui tip de măşti, ci doar vânzarea acestora cu elemente de marcare corespunzătoare şi însoţite de instrucţiuni de utilizare, întrucât consumatorii au dreptul legal de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor”, a adăugat directorul general al ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat, încă de la începutul lunii martie a anului 2020, acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor, iar în urma acestor acţiuni de control au fost notificate 21 de produse tip "mască" chirurgicală/medicală sau de protecţie pe portalul Uniunii Europene - Safety Gate - sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase (RAPEX).  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Dreptul la informare

24 iul 2024, 17:12
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel