Mătreața, de ce apare și cum afectează părul. Pavelina Andrei: Poate să fie o cauză 

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
matreata - FOTO: Freepik@reportazh
matreata - FOTO: Freepik@reportazh

Mătreața, dermatită seboreică, afectează întregul păr.

Mătreața, dermatita seboreică, este o afecțiune comună a pielii care afectează în principal scalpul. Aceasta provoacă pete solzoase, piele inflamată și mătreață încăpățânată. De obicei, afectează zonele grase ale corpului, cum ar fi fața, părțile laterale ale nasului, sprâncenele, urechile, pleoapele și pieptul. Această afecțiune poate fi iritantă, dar nu este contagioasă și nu provoacă pierderea permanentă a părului.

Mătreața poate dispărea fără tratament. Sau este posibil să fie nevoie să folosiți șampoane medicamentate sau alte produse pe termen lung pentru a elimina simptomele și a preveni reaparițiile.

Dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, cum ne afectează mătreața și ce trebuie să facem pentru a o elimina.

Vezi și: Tratamentele naturiste pentru păr, mit sau realitate. Pavelina Andrei: Trebuie adaptate

”Dermatita seboreică se mai numește și mătreață, eczemă seboreică și psoriazis seboreic. Atunci când apare la sugari, se numește calus de leagăn.

Dermatita seboreică este acea mătreață de la nivelul scalpului. Este o ușoară descuamare. Dermatita seboreică o regăsim la foarte mulți pacienți. Este adevărat că tot din cauza stresului, pacienții se confruntă cu seboree la nivelul scalpului și acel exces de mătreață care ne pică la nivelul umerilor și pe care o regăsim ca fiind neplăcută din punct de vedere estetic. 

Dematita seboreică poate duce la căderea firului de păr, tocmai pentru că ne confruntăm cu seboree. Poate să fie o cauză pentru căderea părului. 

Ca remedii, sunt șampoane pe bază de medicamente, dar și șampoane care îndepărtează excesul de sebum și îndepărtează mătreața”, a explicat dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale, în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Vezi și: Când este mai bine să bei cafeaua. Înainte sau după ce te-ai spălat pe dinți. Cum îți afectează acest obicei întreaga dantură

Mătreața, simptome

Semnele și simptomele dermatitei seboreice pot include

- Piele descuamată (mătreață) pe scalp, păr, sprâncene, barbă sau mustață

- Pete de piele grasă acoperite de scuame sau cruste albe sau galbene solzoase pe scalp, față, părțile laterale ale nasului, sprâncenele, urechile, pleoapele, pieptul, axilele, zona inghinală sau sub sâni

- Erupție care poate părea mai închisă sau mai deschisă la persoanele cu pielea brună sau neagră și mai roșie la cele cu pielea albă

- Erupție în formă de inel (inelară), pentru un tip numit dermatită seboreică petaloidă

- Mâncărime (prurit)

- Semnele și simptomele dermatitei seboreice tind să se acutizeze în cazul stresului, oboselii sau al unei schimbări de anotimp.

Vezi și: Cel mai bun mod de a îndepărta calcarul de pe robinete: uită de oțet și de bicarbonatul de sodiu

Mătreața, când trebuie să consultați un medic

Consultați furnizorul de servicii medicale dacă:

- Vă simțiți atât de inconfortabil încât vă afectează somnul sau sunteți distras de la rutina zilnică.

- Afecțiunea dvs. vă face să vă simțiți jenat sau anxios.

- Credeți că pielea dvs. este infectată.

- Ați încercat măsuri de autoîngrijire, dar simptomele persistă, notează Mayo Clinic.

Mătreața, cauze

Cauza exactă a dermatitei seboreice nu este clară. Poate fi cauzată de drojdia Malassezia, de excesul de ulei din piele sau de o problemă a sistemului imunitar.

Vezi și: De ce să îți aplici coajă de banană pe față. Efectul genial pe care îl are asupra tenului

Mătreața, factori de risc

Factorii de risc pentru dermatita seboreică includ:

- Stresul

- Oboseală

- O schimbare de sezon

- Afecțiuni ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson

- O stare de sănătate mintală, cum ar fi depresia

- Tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi infecția cu HIV

- Recuperarea după afecțiuni medicale stresante, cum ar fi un atac de cord

Mătreața, diagnostic

Pentru a diagnostica dermatita seboreică, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va discuta cu dumneavoastră despre simptomele dumneavoastră și vă va examina pielea. Este posibil să fie necesar să vi se îndepărteze o mică bucată de piele (biopsie) pentru a fi studiată în laborator. Acest test ajută la excluderea altor afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel