Medicamente administrate și pentru indicații terapeutice neincluse în prospect

Dana Lascu |
Data publicării:
Vitamine
Vitamine

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până în 18 septembrie, un proiect de ordin care prevede constituirea unei comisii care să analizeze și să decidă dacă anumiți pacienți vor putea primi tratamente care nu sunt de obicei prescrise pentru bolile lor și care nu au, în prospect, respectivele patologii. 

„Comisia va avea drept scop analiza situaţiei pacienţilor care au nevoie de administrarea de medicamente pentru indicaţiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului, în cazul unor afecţiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau în cazul în care bolnavul are contraindicaţie la alternativele terapeutice existente", se arată în referatul proiectului de ordin pentru înființarea Comisiei off label.

Vor cere opinia specialiștilor

Totodată, membrii acestei comisii nu vor după capul lor aceste decizii, ci „vor solicita opinia ştiinţifică din partea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii cu privire la existenţa dovezilor privind utilizarea şi siguranţa medicamentelor pentru indicaţia terapeutică respectivă, vor solicita elaborarea de către comisiile de specialitate a unui protocol de practică medicală şi a unui protocol de prescriere pentru indicaţia terapeutică neinclusă în rezumatul caracteristicilor produsului".

Pe lângă acestea, conform proiectului, Comisia off label: identifică măsurile necesare pentru asigurarea accesibilităţii tratamentulu; ransmite avizul nominal al Comisiei către ANMDM pentru emiterea deciziei de includere în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, după caz.

Vor stabili și cine și cât plătește

Nu în ultimul rând, Comisia „aprobă pentru fiecare dosar nominal decontarea medicamentului pentru indicația terapeutică neinclusă în rezumatul caracteristicilor produsului".

Acest for va fi un organism consultativ al Ministerului Sănătăţii și va fi compus din președinte – secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății; 4 membrii – 2 reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, 1 reprezentant al Ministerului Sănătății, 1 reprezentant al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și un secretar - reprezentant al Ministerului Sănătății.

Conform regulamentului inclus în ordin, Comisia se întâlneşte ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, iar cvorumul necesar pentru a formula propuneri valide este de cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor săi cu drept de vot, iar propunerea se adoptă cu majoritatea simplă a voturilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel