Medicamente, momentul când le iei este important

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Când ai de luat medicamente, contează modul în care funcționează organismul
Când ai de luat medicamente, contează modul în care funcționează organismul

Momentul când vă luați medicamentele poate afecta modul în care acestea funcționează, arată un nou studiu publicat în jurnalul Science Translational Medicine.

Folosind noi instrumente de bioinformatică, oamenii de știință au analizat mii de mostre de țesuturi umane și au creat o bază de date cu ritmuri zilnice în activitate a genei umane, care include multe gene care reglementează modul în care medicamentele funcționează. Baza de date poate ajuta cercetătorii să identifice momentul în care luarea anumitor medicamente le face să fie cele mai puternice.

Contează ce ritm are organismul tău

Am identificat ritmuri în expresia genelor din organism într-un grup mare și divers de oameni", a spus John Hogenesch, un biolog circadian de la Diviziile de Genetică umană și Imunobiologie ale Cincinnati Childrens Hospital Medical Center.

Nu contează dacă ești bărbat, femeie, tânără sau bătrână ori care ce este etnia ta, ceasul intern al corpului tău reglează jumătate din genomul tău", a explicat el într-un comunicat de presă al spitalului.

Aceasta include enzime care metabolizează medicamente, transportori și obiective. Acum învățăm ce medicamente au atins produsele reglementate de ceas și pot beneficia de optimizarea timpului de administrare la oameni", a adăugat Hogenesch.

Sunt necesare studii suplimentare înainte ca aceste rezultate să poată fi utilizate în practica clinică. Dar, deoarece majoritatea acestor medicamente sunt sigure și aprobate, acest proces ar trebui să meargă mai repede decât cercetarea tradițională a medicamentelor, a explicat Hogenesch.

Pentru a-și crea baza de date, cercetătorii au folosit un algoritm de calculator care arată cum ceasul intern al organismului reglementează schimbările în activitatea genelor.

O problemă pentru cei care lucrează în schimburi

Echipa lui Hogenesch a folosit algoritmul pentru a analiza momentul interacțiunii genelor și țesuturilor în cele 13 tipuri de țesuturi provenite de la 632 de donatori umani.

Marc Ruben, cercetător la același spital, a declarat: „Am descoperit că genele care circulă în sistemul cardiovascular uman sunt vizate de multe dintre acestea medicamente."

Spre exemplu, cercetătorii au descoperit că 136 de medicamente afectează ciclul ritmic în cel puțin unul din cele patru țesuturi de inimă. Multe dintre acestea sunt ținte pentru medicamentele utilizate pentru tratarea bolilor de inimă.

Nu este la fel de simplu ca luatul medicamentelor dimineața", a spus Ruben. „Unul din șase muncitori din S.U.A. lucrează în schimburi, așa că, în timp ce poate fi dimineața pentru majoritatea dintre noi, pentru unii e ora la care merg la culcare. Avem nevoie de o modalitate robustă de a măsura timpul corpului pentru a ține cont de acest lucru când administră medicamente".

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel