Medicamente pe care să nu le iei când conduci. Reacții la care nu te aștepți

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sunt multe pastile care îți pot afecta drastic capacitatea de a conduce
Sunt multe pastile care îți pot afecta drastic capacitatea de a conduce

Să te urci la volan când iei anumite medicamente poate face periculos, arată un medic specialist în urgență. Iată ce medicamente comune, pentru care nu ai sau nu nevoie de rețetă, îți pot afecta capacitatea de a conduce.

Conducerea în timpul tratamentului cu anumite medicamente te poate pune pe tine, dar și pe cei din jurul tău, în mare pericol, arată Dr. Scott Youngquist, medic de urgență la Centrul Medical al Universității Utah. Sunt medicamente ale căror efecte secundare pot să te facă să te simți somnoros, să-ți încetinească reacțiile, să-ți dea dureri de cap sau amețeală ori să-ți încețoșeze vederea. Poți să ai chiar și halucinații, atacuri de panică sau paranoia din cauza unor pastile.

Pot provoca somnolență și alte stări

„Multe medicamente, unele cu prescripție, altele fără, pot provoca somnolență sau pot afecta capacitatea de a conduce în mai multe moduri. Spre exemplu medicamentele opiacee pentru dureri, sedativele, hipnoticele, antihistaminicele sau pastilele de somn, unele dintre acestea pot avea adesea un efect de somnolență în timpul zilei, după ce l-ați luat noaptea pentru somn".

Sunt și alte medicamente comune care pot să vă creeze probleme. Spre exemplu, antitusivele care conțin dextrometorfan. Dar Soluțiile antitusive pot conține și alcool, așa că e bine să citiți foarte atent prospectul înainte de a le lua.

Periculoase pot fi și medicamentele pentru răceală/gripă care conțin xilometazolină, un decongestionant nazal care are ca posibile reacții adverse: vedere neclară, vertij, agitație, cefalee, palpitații, tahicardie, hipertensiune.

Pe lista medicamentelor de evitat când conduci sunt și unele antialergice, care conțin: clemastină, clorfeniramină, ciproheptadină, prometazină. Aceste medicamente pot avea ca efect negativ diminuarea atenției și scăderea vitezei de reacție.

Ce faci când le-au luat deja? 

Nu în ultimul rând, pe lista de medicamente pe care să nu le iei când conduci sunt și mai multe tipuri de antiinflamatoare. E vorba de cele care conțin, printre altele, fenilbutazonă, diclofenac, indometacin sau ketorolac, care pot rovoca cefalee, amețeli, stări de confuzie sau tulburari auditive.

Dar ce poți face ca să scapi de efectele lor?

Să așteți câteva ore pnă când efectul lor dispare sau „ar fi mai bine să lași pe altcineva să conducă, pentru că nu știi care va fi timpul tău de reacție după ce ai luat aceste medicamente", subliniază dr. Youngquist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel