Medicamentele generice, scoase de pe piață. Ce riscă pacienții români

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicamentele generice. FOTO Pexels
medicamentele generice. FOTO Pexels

Scoaterea de pe piață a medicamentelor generice pune viața pacienților din România într-un mare pericol, chiar și de moarte. 

Pacienții din România se află într-un real pericol după ieșirea de pe piață a mii de medicamente generice, numai anul acesta, potrivit lui Daniel Bran, vicepreşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, au ieșit aproape 100 de astfel de produse farmaceutice,  și totul ca urmare a taxei clawback, care este foarte mare. În schimbul acestora au intrat doar câteva sute, însă la un preț mult mai mare, fapt care pune probleme celor care au nevoie de ele. 

”Într-adevăr, accesul pacienţilor la medicamente rămâne o problemă în România. În ultimii ani, au dispărut 2.500 de medicamente. Din ianuarie până în prezent, au mai dispărut alte 94 de medicamente. Din păcate, tendinţa continuă. Problema este aceeaşi. Combinaţia dintre preţul cel mai mic din Europa cu taxa clawback, care este mare. Este de 28%. Există cel puţin două soluţii. Reducerea taxei cu 6 procente sau reducerea graduală cu trei procente timp de cinci ani. Nu ar fi nicio pierdere în bugetul României, dacă această taxă clawback s-ar reduce.

Între 2015 şi 2020, prin intrarea genericelor în România, s-au economisit 540 milioane de euro. Practic, dacă noi scădem taxa clawback, lăsând în continuare genericele să intre pe piaţă, de fapt, din punct de vedere bugetar este neutru, iar cei câştigaţi sunt pacienţii. În România, din 2017 până în 2019, au intrat 350 de medicamente, în Cehia 700, în Polonia de patru ori mai mult, iar în Germania de şase ori mai mult. Acolo guvernanţii au înţeles că un mediu care favorizează utilizarea genericelor duce la creşterea accesului pacienţilor şi la cheltuieli mai mici la finalul zilei", a declarat, la Antena 3, Daniel Bran.

Viața pacienților, pusă în pericol

Pe de altă parte, Radu Gănescu, reprezentantul asociației pacienților cronici, a vorbit despre consecințele pe care lipsa acestor medicamente le au asupra pacienților.  

”Am discutat întotdeauna din punct de vedere al accesului. Ştim cu toţii că un pacient diagnosticat la timp, cu acces la tratament are şanse mult mai mari să se însănătoşească şi de a reveni în societate. Un pacient care, din păcate, are tratamentul întrerupt, i se poate pune viaţa în pericol.

Vorbim despre o România în care numărul disponibil de DCI-uri este undeva la 4.000, faţă de alte zone nu foarte depărate de România, undeva avem 6.000 de medicamente, 8.000 dacă vorbim despre Germania. Un număr de medicamente disponibile medicilor pentru a trata pacienţii pe o paletă foarte largă”, a explicat Gănescu, în emisiunea Decisiv de la Antena 3. 

Taxa clawback. Buicu: Banii investiţi în Sănătate trebuie să fie o investiţie și nu o cheltuială

Pandemia ne-a arătat multe vulnerabilităţi. În afară de neîncrederea populaţiei în sistemul de sănătate, s-a constatat şi o lipsă a resursei umane şi, deopotrivă, o lipsă acută de medicamente, dispozitive şi echipamente, mai cu seamă la început.

"Îmi doresc şi sper ca nimeni să nu mai considere că banii cheltuiţi în Sănătate sunt altceva decât o investiţie. Această investiţie trebuie făcută atât în resursa umană dar şi în componenta de infrastructură. Când spunem infrastructură ne referim atât la spitale, ambulatorii de specialitate, cabinete, centre comunitare dar şi o componentă nouă de servicii medicale la care pacienţii să aibă acces. Componenta de inovaţie se referă şi la accesul pacienţilor la medicamentele noi, apărute ca modalitate terapeutică. Aici trebuie să intre neapărat şi componenta de vaccinuri, astfel încât, în momentul în care este identificat un vaccin nou, acesta să poată face parte din terapie" a subliniat Buicu în cadrul dezbaterii de la DC Medical. 

Vezi și: Dragoş Damian: Zeci de medicamente ieftine, în PERICOL de a fi scoase din fabricaţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel