Dragoş Damian: Zeci de medicamente ieftine, în PERICOL de a fi scoase din fabricaţie

Dragoș Damian - Foto: Facebook Dragoș Damian
Dragoș Damian - Foto: Facebook Dragoș Damian

Dr. Dragoş Damian a explicat că "zeci de medicamente ieftine sunt în pericol de a fi scoase din fabricaţie".

Dr. Dragoş Damian, director executiv al PRIMER (n.r. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) și CEO al Terapia Cluj, spune că, în prezent, "zeci de medicamente ieftine sunt în pericol de a fi scoase din fabricaţie" și a mai precizat că există solicitări de trei ani la ministere pentru ca problemele să fie rezolvate.

Anunţul făcut de Dragoş Damian vine în contextul declaraţiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la Conferință Națională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente".

"Profesorul Alexandru Rafila este primul ministru al Sănătăţii care vorbeşte public despre rolul strategic al celor circa 30 de fabrici de medicamente din România. Probabil că, dacă nu ar fi fost pandemia şi războiul, nici acum autorităţile medicale nu ar fi luat în seamă acest domeniu economic. Este un discurs opus faţă de ceea ce am auzit în ultimii cinci ani de la alţi oficiali, în funcţie şi acum la Ministerul Sănătăţii sau CNAS, care ne spuneau: dacă nu vă convine, puteţi pleca, atunci când le solicitam ajutorul.

Niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente din ţară aflate în propietate privată.

Ce mai trebuie ştiut, inclusiv de domnul preşedinte Nicolae Ciucă, de domnul preşedinte Marcel Ciolacu şi de domnul ministru Adrian Câciu, este că fabricile de medicamente din ţară pot produce orice medicament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare sau concentraţie, dacă acest lucru este solicitat. Sau că fabricile din ţară sun inspectate de cele mai prestigioase autorităţi din lume şi că e scris Made in Romania pe medicamente care ajung la pacienţi din 90 de ţări. Sau că în fabricile din ţară lucrează 5000 de specialişti de prim rang şi că echipamentele de lucru sunt tehnologie şi digitalizare de ultimă generaţie. Sau că industria farmaceutică din România ajută la crearea unui număr de peste 60.000 de joburi de orizontală şi verticală

Dar trebuie trecut de la declaraţii apreciative la acţiuni reale. Ministerul Sănătăţii trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a preţurilor pentru că sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie, sunt solicitări care zac la minister şi de trei ani. Ministerul de Finanţe trebuie să schimbe taxa clawback şi să scutească de această plată companiile care fac în România investiţii în fabrici noi.

Consiliul Concurenţei trebuie să verifice blocajele de pe anumite canale comerciale, sunt jucători care nu vor să achiziţioneze medicamente fabricate în România pe motiv că sunt prea ieftine.

Acestea sunt măsurile reale care trebuie luate imediat pentru ca pacienţii să aibă acces mai bun la medicamentele fabricate în România, iar sistemul sanitar să realizeze economii. PRIMER cere de ani buni introducerea măsurilor de mai sus pentru ca România să aibă o industrie farmaceutică de aceeaşi mărime ca cele din Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovenia, ca să dăm exemple doar din estul Uniunii Europene", a declarat Dragoş Damian, potrivit Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel