Medicamentele generice, scumpire. Rafila: O actualizare a prețului medicamentelor foarte ieftine, de până la 50 de lei. Reprezintă 90% din ce se utilizează în România

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicamentele. FOTO: Freepik @user8818949
medicamentele. FOTO: Freepik @user8818949

Medicamentele generice foarte ieftine, de până la 50 de lei, vor avea prețul actualizat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări cu privire la scumpirea medicamentelor generice, cu 15%, așa cum a afirmat liderul social democraților, Marcel Ciolacu, subliniind că, în fapt, este doar o actualizare a prețului.

De asemenea, mai spune ministru Rafila, această actualizare trebuie văzută ca un imbold pentru producătorii și distribuitorii de medicamente de a ține aceste produse pe piață.

”Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a prețului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piață.

Este esențial. Noi ne dorim pentru pacienți și acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate.

Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România.

Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piața românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim onești şi să oferim oamenilor din această țară șansa să aibă acces permanent la medicamente și cu cât mai puține discontinuități.

La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp.

Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referențiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piață, am reglementat și în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul.

L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice și nu în ultimul rând această actualizare de preț care trebuie să fie un imbold și pentru producători, și pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piața românească”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, vineri, după ceremonia de premiere a cadrelor medicale pentru contribuții deosebite în timpul pandemiei COVID-19.

Ca termene, susține ministrul Sănătății, ”pentru claw-back cred că se rezolvă în această lună, iar pentru actualizarea de preț, după discuția pe care am avut-o cu ministrul Finanțelor, cu siguranță, până la jumătatea acestui an”.

Ce a spus Marcel Ciolacu

Fabricile care produc medicamente generice trebuie să rămână pe profit, a declarat, joi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, notează Agerpres.

”Alinierea cu 15% se va face din luna aceasta și pe urmă vedem cu indicele de inflaţie cum venim la prețul plafonat, astfel încât medicamentele generice și fabricile care produc medicamente generice să rămână pe profit”, a punctat liderul social-democrat, după ce a participat la un eveniment organizat la o școală din Sectorul 4.

Acesta a subliniat că medicamentele generice sunt importante pentru pacienții români, fiind mai ieftine, cu un preț plafona și se produc în România.

Cine pune și cine controlează prețul medicamentelor. Zaharescu: Din păcate e o realitate cu care ne confruntăm de mulți ani

Modul în care sunt constituite prețurile la medicamente, în special la cele care sunt eliberate pe baza prescripției medicale, reprezintă ”o problemă nesoluționată de ani de zile în România”, a afirmat Val Vâlcu în cadrul dezbaterii online  ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Mai mult decât atât, faptul că ”medicamentele au prețul controlat de stat, au prețuri impuse, defavorizează pacientul român”, în contextul sanitar actual.

”Din păcate aceasta este o realitate cu care confruntăm de foarte mulți ani. Pentru medicamentele care se eliberează pe bază de prescripție medicală, într-adevăr, prețul este stabilit la nivelul minim european, iar producătorul de medicamente mai plătește o taxă, așa-numita taxă clawback, între 15 și 25%, în funcție de tipul de medicament, pe cifra de afaceri pe care o realizează cu sistemul de sănătate.

Ori, o asemenea situație vulnerabilizează foarte mult producătorii de medicamente și inclusiv piața românească, iar adesea pacienții români nu își găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, în exclusivitate, pentru DC Medical în cadrul dezbaterii menționate.

Totodată, mai spune Zaharescu, ”prețul medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripție medicală în România este destul  de stabil, în ciuda evoluțiilor inflației și ale creșterilor costurilor cu energia și cu materiile prime, totuși prețul de comercializare la aceste produse este destul de stabil. Inflația o resimte producătorul, mai ales pentru medicamentele cu prescripție medicală”. Citește despre medicamentele vândute ”la liber” AICI.

Vezi și: Ziua Mondială a Sănătății, sănătate pentru toți. Rafila: Avem nevoie de un personal medical suficient, investiții, de încrederea populației

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel