Medicamentele, urmărite prin sisteme informatice. De ce este important acest lucru. Zaharescu: Prevenim crizele de medicamente. Contribuie la creșterea siguranței pacientului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
medicamentele - FOTO: Freepik@phanuwatnandee
medicamentele - FOTO: Freepik@phanuwatnandee

Medicamentele pot fi urmărite prin sistemele informatice. În plus, pe viitor, se va putea cunoaște exact când o persoană și-a ridicat medicamentele, de la ce farmacie.

Medicamentele pot fi urmărite prin sistemele informatice. Este un lucru esențial care contribuie la siguranța pacientului. Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?” de ce este important acest lucru.

”Ați acționat astfel încât fiecare cutiuță de medicamente să aibă CNP, să poată fi urmărit traseul ei, dacă e sau nu contrafăcută și acest lucru ar putea servi și la gestiunea stocurilor, la relația cu medicul prescriptor și farmacie”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii. 

”România a făcut un pas uriaș în direcția creșterii siguranței circuitelor medicamentelor în lanțul logistic, prin faptul că am aderat la un sistem european de verificare a medicamentelor, sistem european care impune existența unui cod unic de identificare pe fiecare cutie de medicament, cod unic care este verificat în momentul în care farmacistul eliberează cutia către pacient. 

Este foarte important că avem un foarte bun control asupra medicamentelor care se eliberează către pacient. Este imposibil ca un medicament contrafăcut sau expirat să poată să fie eliberat către pacient. 

Vezi și: Telemedicina, sănătate la un click distanță. Geantă: Sună SF. Multe zone rurale nu au medici, dar au acoperire 4G. Trebuie să acționăm prioritar

Pe de altă parte, există un potențial uriaș care este încă departe de a fi valorificat. Acest sistem național de verificare al medicamentelor poate să fie integrat cu sistemul informatic al CNAS. Practic, CNAS ar putea să aibă în timp real acces la informații, ce cutie de medicament a fost eliberată cărui pacient și de ce farmacie. 

Există un potențial foarte ridicat pentru utilizarea acestui sistem în ceea ce privește chestiunile de farmacovigilență, chestiunile legate de necesitatea retragerii anumitor medicamente sau anumitor loturi de medicamente din diverse cauze, proceduri care sunt standardizate și cunoscute foarte bine în plan național și european. 

Există foarte multe oportunități și fiecare din ele contribuie la creșterea siguranței pacientului, ceea ce este un lucru foarte important”, a explicat Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?”.

Vezi și: Monica Odagiu, accident. Gindrovel Dumitra, comparație: O dovadă extraordinară! La fel se întâmplă și în cazul medicilor

Modificări în noul sistem informatic

”Ce așteptări aveți având în vedere că acum se creionează noul sistem informatic”, a mai întrebat Val Vâlcu. 

”Așteptările sunt foarte mari. O monitorizare foarte clară a consumului de medicamente poate să contribuie la generarea unor date cu privire la tiparele de consum, fapt care poate să ne ajute să avem o mai bună asigurare cu medicamente pentru pacienți. 

În acest fel, având datele în sistem despre cantitățile de medicamente care au fost produse de către producători și au fost introduse în sistem, avem datele despre consumuri și putem să prevenim anumitele rupturi de stocuri și crize de medicamente cu care, din păcate, ne confruntăm destul de agresiv”, a mai explicat Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel