Medicamentul anti-COVID a lui Biden va ajunge în România. Rafila: PATRU antivirale vom avea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicamentul - FOTO: Freepick - Facebook@Joe Biden
medicamentul - FOTO: Freepick - Facebook@Joe Biden

Medicamentul anti-COVID folosit de Joe Biden va ajunge și în România.

Medicamentul anti-COVID folosit de Joe Biden va ajunge și în România, este anunțul făcut de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la emisiunea În fața națiunii de la Antena 3.

”Sunt multe centre de evaluare. Oamenii să meargă atunci când sunt confirmați pozitiv și doar dacă au o simptomatologie relevantă. Dacă au o zi cu febră, 38.5, depinde cum tușesc. Lucrul cel mai important este dacă sunt persoane sănătoase sau dacă au boli cardiovasculare, pulmonare, diabet sau afecțiuni oncologice care au nevoie de o intervenție medicală precisă, în sensul evaluării la un centru medical dedicat și la un medicament antiviral”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Patru antivirale disponibile

În momentul de față există mai multe tipuri de antivirale disponibile pentru a trata pacienții infectați cu noul coronavirus. Se poartă discuții pentru ca România să beneficieze de antiviralul administrat președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. 

”Avem la dispoziție mai multe antivirale și ne ocupăm și am demarat procedurile pentru completarea stocurilor de antivirale. O să vină și Paxlovid în România (medicamentul cu care se tratează președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden -n.r.).

Noi am vrut să îl achiziționăm și în primul trimestru al acestui an, dar au fost niște condiții comerciale imposibil de îndeplinit în acel moment. Între timp am găsit deschidere și flexibilitate și sper, ca în perioada următoare alături de Molnupiravir, celălalt antiviral specific care este disponibil și Favipiravir, Remdesivir în spitale vom avea și cel de-al patrulea antiviral care poate fi utilizat în tratamentul acestei boli”, a mai precizat ministrul sănătății. 

Vezi și: Certificatul verde, cerut din nou. Rafila, anunț despre ce urmează în România: Să facă doza booster. Infecția gripală nu e banală

Ce trebuie să facă persoanele infectate cu COVID

”Noi am pus la dispoziție circuitul pacientului, ce trebuie să facă fiecare persoană în funcție de starea de sănătate și de modul de evoluție al infecției cu noul coronavirus. Stația de intrare este la medicul de familie care poate să îi pună diagnosticul, să îl evalueze și dacă consideră necesar poate să îl trimită la un centru de evaluare unde poate beneficia de o radiografie pulmonară și de o prescripție de antivirale.

Antiviralele nu se dau la toată lumea. Nu trebuie luate decât în cazul unor forme de boală medii, care apar la persoane cu comorbidități. Medicația antivirală este o medicație toxică și atunci trebuie utilizată cu prudență.

Cineva care are simptome nu trebuie să stea o săptămână și să vadă ce se întâmplă, pentru că atunci ajunge la unitatea de primiri-urgențe. După primele simptome se prezintă la medicul de familie care poate confirma diagnosticul, se poate duce la centrul de evaluare și se adaptează situației.

Noi am avut foarte multe decese în valul patru, ajungeau la spital, nu exista medicație antivirală care să fie administrabilă ambulatoriu. Am rezolvat această problemă și din punctul acesta de vedere numărul de victime înregistrat anul trecut a fost extrem de mare, fiind dublat și de pacienții care nu au avut acces la servicii de sănătate. Mulți puteau fi salvați. Am avut o mortalitate enormă în 2021. Peste 300.000 de oameni în România au decedat”, a mai subliniat Alexandru Rafila. 

Vezi și: Demineralizarea dinților, cauze și SEMNUL la care să ai grijă. Poenar: Poate fi ușor identificată pe suprafața dinților

Când se utilizează medicamentele antivirale

- Dacă ești confirmat cu COVID-19

- Tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală și eventualelor comorbidități.

- Dacă nu ai medic de familie anunță Direcția de Sănătate Publică, care te va îndruma mai departe.

- Testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

- Tratamentul antiviral nu trebuie administrat tuturor pacienților COVID. Acesta poate fi util doar în anumite forme de boală, conform aprecierii medicului care te va evalua.

Când este nevoie de tratament antiviral

”Tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.Tratamentul antiviral nu se utilizează în scop profilactic! Antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ele se administrează numai la indicația medicului, doar în cazul în care forma de boală necesită acest tip de tratament. Tratamentul antiviral oral împotriva COVID-19 NU este recomandat în sarcină”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Respirația urât mirositoare, halena, cauze și tratament. Ce boli ascunde

De ce se infectează cu Covid și cei vaccinați cu trei doze

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat motivul pentru care persoanele care s-au ferit, cu succes, de infectare, dar mai ales fiind vaccinate cu cele trei doze de vaccin anti-Covid se află printre cei care umplu statisticile Ministerului Sănătății în bilanțul zilnic transmis de autorități.

Astfel, acesta precizează că noile variante sunt mult mai contagioase decât cele de la începutul pandemiei, mai mult, că ”nu e o boală de făcut indiferent de varianta sau subvarianta” care circulă.

”Cum vedem în jurul nostru tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris epidemiologul pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3, adică un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui, în timp ce ”subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot! În fine alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, a adăugat specialistul.

Mai mult, dr. Emilian Popovici susține necesitatea respectării recomandărilor făcute de către autorități, cu privire la purtatul măștii în spațiile închise sau aglomerate, precum și păstrarea distanțării fizice.  

”Sigur că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul”, a mai scris medicul, urându-le ”numai bine” urmăritorilor săi.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel