Medicii critică programul de fertilizare in vitro fără limite, propus de Firea. Riscuri pentru mame, cheltuieli nesustenabile pentru buget

Dan Carp |
Data publicării:

Specialiștii au avertizat autoritățile despre excesele programului de fertilizare in vitro propus de Ministerul Familiei.

Potrivit unor surse DCMedical, comisiile de medici-specialiști recomandă autorităților stabilirea unor limite pentru beneficiari și a unor criterii de performanță pentru clinicile care vor fi finanțate din bugetul alocat programului (între 20-40 de milioane de euro, anual).

Gabriela Firea, ministru pentru Familie, Tineret și Egalitate de șanse, a anunțat că de la bugetul CNAS vor fi decontate sume de până la 4.000 de euro pentru fiecare procedură de FIV. Firea a mai propus ca vârsta beneficiarelor să fie între 25 şi 45 de ani, față de o limită de 40 de ani, în prezent. De asemenea, a eliminat condiționalitățile privind rezerva ovariană (o analiză care arată șansele de a dobândi o sarcină) și plafonul privind numărul de finanțări la care are dreptul un cuplu.

Riscuri pentru mamă și copil, cheltuieli nejustificate

Din datele existente în literatura de specialitate, testul AMH trebuie luat în calcul, corelat cu vârsta. De asemenea, trebuie limitat numărul embrionilor transferați, pentru a limta riscul de nașteri multipli și nașteri premature, periculoase pentru copil și care induc costuri suplimentare în sistemul medical.

Vârsta beneficiarelor acestei finanțări de 4000 de euro ar trebui să se încadreze între 24-42 de ani, potrivit specialiștilor. În cazul femeilor mai tinere se mai poate încerca dobândirea natural a sarcinii, iar peste o anumită vârstă procedura are șanse mai mici și riscuri mai mari.

Numărul procedurilor la care un asigurat are dreptul este limitat în țările europene, sau este luată în calcul o co-plată. În Franța, de pildă, statul decontează procedurile doar până la 43 de ani, în Olanda până la 42 de ani, iar în Austria până la 39. În Finlanda, coplata este de 35%. Suedia stabilește vârsta maximă la 40 de ani și decontează doar trei încercări, La fel ca Norvegia sau Cehia. Unele state limitează sumele decontate pentru medicamente, impunând co-plata.

Un alt punct vulnerabil al programului propus de Firea este că nu stabilește criterii de performanță pentru clinicile care vor încasa banii publici. Societățile medicale implicate solicită comisii științifice de acreditare a clinicilor și de auditare a rezultatelor, în cazul acestui program extrem de generos, finanțat de Ministerul Familiei cu banii Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel