MEDITAȚIA, în completarea tratamentului pacienților cu ADHD

Sonia Baciu |
Data publicării:
MEDITAȚIA, în completarea tratamentului ADHD. FOTO Pexels @Arina Krasnikova
MEDITAȚIA, în completarea tratamentului ADHD. FOTO Pexels @Arina Krasnikova

Meditația îi poate relaxa pe cei care suferă de ADHD, prin concentrare și control emoțional. 

Meditația ”mindfullness” poate fi o provocare pentru cei care suferă de AHDH, tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate, dar poate da roade în moduri surprinzătoare, notează The Healthy.

Potrivit sursei citate, meditația pentru cei cu ADHA este promițătoare ca o completare la tratamentul medicamentos și terapiile specifice.

AHDH este mult mai mult decât o problemă de atenție. Este o tulburare de neurodezvoltare, o afecțiune care afectează modul în care crește și se dezvoltă creierul.

”Este ceva cu care te naști și care îți afectează capacitatea de a te gestiona pe tine însuți și lumea”, spune Lidia Zylowska, MD, profesor asociat de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota și autoarea cărții The Mindfulness Prescription for Adult ADHD. ”Este mai mult o tulburare de autoreglare care va afecta atenția, emoțiile și comportamentul.”

La fel ca multe condiții de sănătate, ADHD există pe un spectru. Există tipul neatent (ceea ce se numea înainte ADD), tipul hiperactiv-impulsiv sau o combinație a ambelor forme.

Se estimează că aproape unul din 10 copii și aproximativ 4 la sută dintre adulți suferă de ADHD în Statele Unite. De asemenea, poate coexista cu alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și abuzul de substanțe.

ADHD este tratat de obicei cu o combinație de terapie și medicamente, cum ar fi Ritalin sau Adderall.

Ce face meditația pentru ADHD

Atunci când experții în ADHD vorbesc despre meditație, ei vorbesc în principal despre meditația mindfulness. În timp ce unele cercetări sugerează că meditația transcendentală poate îmbunătăți ADHD la elevii de gimnaziu, există mai multe dovezi privind modul în care practicile de mindfulness ajută la ADHD, spune Dr. Zylowska.

Meditația mindfulness îi învață pe oameni să devină conștienți de momentul prezent. Puteți face acest lucru în orice număr de moduri - concentrându-vă pe respirație, pe simțuri sau pe ceea ce vă înconjoară. De fapt, unul dintre lucrurile minunate despre o practică de mindfulness este flexibilitatea sa.

”Se poate face într-o practică de meditație mai formală, dar se poate face și într-un mod informal, în mijlocul activităților zilnice”, spune Dr. Zylowska. ”Se poate face prin mișcare, cum ar fi mersul conștient, de exemplu.”

Există două moduri în care o practică de mindfulness poate ajuta în cazul ADHD: concentrare mai puternică și un bun control emoțional.

”Să spunem, de exemplu, că vă concentrați asupra respirației în timpul meditației. Vă veți concentra în timp ce inspirați și expirați. Când ești distras, îți aduci atenția înapoi la respirație, iar și iar. Asta te ajută să-ți construiești atenția, ca și cum ai întări un mușchi. Un alt mod în care meditația poate ajuta ADHD este prin faptul că te învață să observi gândurile, emoțiile și senzațiile din corpul tău de la un moment la altul, fără să le judeci. Acest lucru ajută la autoreglare, în special la reglarea emoțională”, spune Dr. Zylowska.

Vezi și: Așa o să-ți îmbunătățești stima de sine: trucuri de la psihologi

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel