Meralgia parestezică, cauze și simptome. Care este legătura cu îmbrăcămintea

Monika Baciu |
Data publicării:
meralgia parestezica - FOTO: Freepik
meralgia parestezica - FOTO: Freepik

Meralgia parestezică, de asemenea, sindromul Bernhardt-Roth este o afecțiune care se manifestă prin senzație de amorțeală, de arsură și furnicături în zona externă a coapsei ca urmare a compresiei nervului local.

Meralgia parestezică este provocată de îmbrăcămintea strâmtă, obezitate sau creșterea în greutate și sarcină. Cu toate acestea, meralgia parestezică poate fi, de asemenea, din cauza traumelor locale sau a unei boli, cum ar fi diabetul zaharat.

În cele mai multe cazuri, puteți preveni meralgia parestezică cu măsuri conservatoare, cum ar fi purtarea de îmbrăcăminte mai lejeră. În cazurile severe, tratamentul poate include medicamente pentru ameliorarea disconfortului sau, rareori, intervenții chirurgicale, notează Mayo Clinic.

Meralgia parestezică, simptome

Meralgia parestezică poate provoca simptome care afectează partea exterioară (laterală) a coapsei. Acestea sunt:

- Furnicături și amorțeală

- Durere resimţită precum o arsură

- Sensibilitate crescută și durere chiar și la o atingere ușoară

Aceste simptome apar frecvent pe o parte a corpului și s-ar putea intensifica după mersul pe jos sau în picioare.

Vezi și: Sănătatea ochilor, ce să nu faci niciodată. Unele obiceiuri pot duce la orbire

Meralgia parestezică, cauze

Meralgia parestezică apare atunci când nervul cutanat femural lateral - care furnizează senzație la suprafața coapsei exterioare - este prins (comprimat). Nervul cutanat femural lateral afectează doar senzaţia şi nu îţi afectează capacitatea de a-ţi folosi muşchii picioarelor. La majoritatea oamenilor, acest nerv trece prin zona inghinală la coapsă superioară fără probleme. Dar în meralgia parestezică, nervul cutanat femural lateral este prins - de multe ori sub ligamentul inghinal, care rulează de-a lungul vintrei de la abdomen la coapsă superioară.

”Meralgia parestezică, sau „sindromul pantalonilor mulați” este o afecțiune a nervilor care poate fi cauzată de hainele prea strâmte. Meralgia parestezică este o afecțiune care provoacă amorțeală, durere sau o senzație de arsură în coapsa exterioară și mai poartă numele de ”sindrom Bernhardt-Roth”.

Apare atunci când există o presiune prea mare asupra unuia dintre nervii de la nivelul piciorului, în special a nervului cutanat lateral femural. În cele mai multe cazuri, există modalități simple de a trata afecțiunea, cum ar fi purtarea unor haine mai largi. Unele persoane cu meralgie parestezică mai severă pot avea nevoie de medicamente sau intervenții chirurgicale”, notează dr. Petre Bogdan, pe blogul său.

Meralgia parestezică, factori de risc

Următoarele ar putea crește riscul de meralgie parestezică:

- Greutate în plus. Fiind supraponderali sau obezi poate crește presiunea asupra nervului cutanat femural lateral.

- Graviditate. O burtă în creștere pune o presiune suplimentară pe zona inghinală, prin care trece nervul cutanat femural lateral.

- Diabet. Leziunile nervoase legate de diabet pot duce la meralgia parestezică.

Vârstă. Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani prezintă un risc mai mare.

Vezi și: Bronșiectazia, cauze și tratament. Medic: Poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată

Meralgia parestezică, diagnostic

În cele mai multe cazuri, medicul dumneavoastră vă poate pun un diagnostic de meralgie parestezică pe baza istoricului medical și un examen fizic. Medicul ar putea testa senzația coapsei afectate, vă va cere să descrieți durerea și vă va cere să urmăriți zona amorțită sau dureroasă de pe coapsă. Examinarea suplimentară, inclusiv testarea rezistenței și testarea reflexă, ar putea fi făcută pentru a ajuta la excluderea altor cauze ale simptomelor.

”Meralgia parestezică este dificil de diagnosticat, deoarece poate imita diagnostice mai frecvente, cum ar fi patologia lombară. Consensul asupra celor mai eficiente intervenții non-chirurgicale și chirurgicale încă lipsește, precum și cercetările asupra intervențiilor de terapie fizică”, mai notează dr. Petre Bogdan.

Meralgia parestezică, tratament

Pentru cei mai mulți oameni, simptomele de meralgia parestezică moderată vor trece cu ușurința în câteva luni. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea compresiei nervoase.

Vezi și: Oamenii, "niște bureți de vești proaste". Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine

Măsuri conservatoare

Măsurile conservatoare includ:

- Purtarea de îmbrăcăminte mai lejeră

- Pierderea excesului de greutate

- Luând antialgice

Dacă simptomele persistă mai mult de două luni sau durerea este severă, tratamentul poate include:

Injecții cu corticosteroizi. Injecțiile pot reduce inflamația și pot ameliora temporar durerea. Reacții adverse posibile includ infecții articulare, leziuni ale nervilor, durere și albirea pielii în jurul locului de injectare.

Antidepresive triciclice. Aceste medicamente ar putea ameliora durerea. Efectele secundare includ somnolență, gură uscată, constipație și afectarea funcționării sexuale.

Rareori, se ia în considerare o intervenție chirurgicală pentru decomprimarea nervului. Această opțiune este doar pentru persoanele cu simptome severe și de lungă durată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel