Migrene: De ce să reduci CHIAR ACUM cantitatea de cafea consumată. Cantitatea care-ți dă dureri de cap

Dana Lascu |
Data publicării:

Un studiu recent arată că o anumită cantitate de cafea, butura cu care mulți dintre noi ne începem diminețile, poate provoca migrene.

Într-un studiu publicat în American Journal of Medicine, cercetătorii au pus 98 de persoane cu migrene să țină un jurnal dietetic care să includă cât de des consumă băuturi cofeinizate (inclusiv cafea, ceai, băuturi carbogazoase, și băuturi energizante). Aceste informații au fost comparate, apoi, cu cât de des au avut migrene. Iată ce au descoperit cercetătorii: 

- Riscul de a avea migrenă au crescut pentru cei care consumă trei sau mai multe băuturi pe bază de cofeină pe zi, dar nu și pentru cei care consumă una până la două porții pe zi; efectul a durat până a doua zi după consumul de cofeină.

- E nevoie de mai puțină cofeină pentru a declanșa o durere de cap la cei care de obicei nu prea consumă cafea sau ceai verde ori negru. Doar una sau două porții au crescut riscul de migrenă la cei care de obicei consumau mai puțin de o porție pe zi.

- Legătura dintre consumul de cofeină și migrenă s-a menținut chiar și după ce a luat în considerare alți factori relevanți, cum ar fi consumul de alcool, somnul și activitatea fizică.

- Interesant, legătura a fost observată indiferent dacă subiectul studiat credea că migrena i-a declanșat durerile de cap sau nu.

Porțiile care sunt prea mari

Un punct slab al acestui studiu este că cercetătorii nu au măsurat de fapt consumul de cofeină. În schimb, au definit o porție de băutură cu cofeină ca fiind 230 ml uncii de cafea obișnuită, 170 de ml de ceai, o cutie de 350 ml de băutură cofeinizată sau 60 ml de băutură energizantă. 

Dar conținutul de cofeină din diferite băuturi cu cofeină poate varia foarte mult. De exemplu, o porție de 30 de ml de cafea cumpărată de la o cafenea poate avea de două ori mai multă cofeină decât o porție de dimensiuni similare din altă cafenea sau din cea făcută la filtrul de cafea. De asemenea, nu au inclus în studiu alimente care conțin cofeină, deși astfel de cantități tind să fie destul de mici în comparație cu băuturile studiate.

Sunt multe multe lucruri despre legătura dintre consumul de cofeină și migrenă care rămân incerte, dar pare înțelept să ne ascultăm corpul: dacă observați că aveți mai multe dureri de cap atunci când beți mai multă cafea (sau alte băuturi cu cofeină), reduceți-le. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel