Programul de screening care a avut mare succes în România. Mihaela Geoană: A fost o premieră. Exemplu pentru România

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Geoană - Foto: Aspen Healthcare Summit 2023
Mihaela Geoană - Foto: Aspen Healthcare Summit 2023

"Programul național de combatere a cancerului, un pas uriaș pentru România", susține Mihaela Geoană, fondator și președinte al Fundației Renaşterea.

Aspen Healthcare Summit, aflat la cea de-a 12-a ediție, este cel mai important eveniment public din cadrul Programului Aspen Institute România pentru Sănătate și Calitatea Vieții, reunind factori de decizie, specialiști și cercetători de renume din sectorul medical, experți europeni și naționali în domeniul sănătății, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai mediului academic, reprezentanți ai tehnologiei medicale și ai sectorului farmaceutic, precum și lideri din industrie implicați în dezvoltarea politicilor de sănătate. 

În conformitate cu prioritățile programului Aspen Healthcare & Quality of Life, ediția din acest an a continuat să se axeze pe prevenție și inovare ca priorități principale ale sistemelor de sănătate. Atât prevenția, cât și inovarea aduc beneficii uriașe în ceea ce privește speranța de viață și calitatea vieții, precum și o scădere semnificativă a costurilor asistenței medicale. Summit-ul va analiza implementarea atât a măsurilor de prevenție, cât și a inovației în sistemul de sănătate din România, analizând în același timp cele mai bune practici din străinătate.

Prezentă la Aspen Healthcare Summit, Mihaela Geoană, fondator și președinte al Fundației Renaşterea, a vorbit despre sprijinirea punerii în aplicare a strategiilor naționale esențiale în sănătate.

Programul național de combatere a cancerului, un pas uriaș pentru România

"Fundația Renașterea a fost înființată în 2001 cu scopul de a promova sănătatea femeilor, pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire, iar obiectivul nostru acum este de a reduce decalajul dintre ratele de supraviețuire din țările UE și cele din România.

Programul național de combatere a cancerului este un pas uriaș pentru România și așteptăm cu nerăbdare să ne implicăm și să ajutăm la promovarea unor părți ale acestui program.

Accesul la vaccinarea împotriva HPV credem că este foarte foarte important și va începe la 1 decembrie pentru fete și băieți, ceea ce este, de asemenea, un mare pas înainte.

Programele de screening sunt programe pe care am dori să ne concentrăm. Este important accesul la terapii personalizate și trebuie să menționăm calitatea vieții pentru pacienți.

Fundația Renational conduce un proiect finanțat de Comisia Europeană și vom face un studiu despre cum au funcționat campaniile anterioare de vaccinare sau, mai exact, de ce nu au funcționat.

Vom face un studiu despre fake news și despre modalitățile de informare corectă a publicului, vom dezvolta o metodologie de training și o platformă digitală care va fi disponibilă pentru liderii comunității românești, dar o vom împărtăși și cu țările din jurul nostru", a declarat Mihaela Geoana în cadrul Aspen Healthcare Summit 2023.

Programul de screening care a avut mare succes în România: A fost o premieră

"Aș vrea să menționez un program de screening care a avut un mare succes. Cred că este un exemplu de bună practică în România.

După cum știm, cancerul colorectal este pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea legată de cancer la femei și pe locul trei la bărbați.

A fost o premieră acest proiect de screening care a avut ca țintă să ajungă la cei peste 50 de ani și am reușit să facem acest lucru.

Am atins acest obiectiv chiar înainte de termen și ceea ce vreau să menționez este că a fost un management eficient, o campanie de comunicare foarte bună, am avut o cooperare foarte bună între un spital public de stat, ONG-uri, autorități locale și publicul care a fost foarte receptiv și cred că acest lucru este important.

Am menționat acest program doar pentru că este o dovadă că ne putem uni forțele și putem face aceste programe de screening. 

Și toate inițiativele minunate care sunt în curs de desfășurare, putem să le facem să aibă succes", a mai spus ea.

Ce putem face pentru a scădea ratele de mortalitate din România

"Ca sfat sau ca propunere, nu pot să subliniez îndeajuns cât de importantă este comunicarea, modul în care am reușit să transmitem mesajul și accesul pe care îl au sau pe care ar putea să îl aibă.

Vorbeam despre bolile de inimă. Comunicarea trebuie să fie orientată către nivelul de educație și nivelul de înțelegere pentru profesioniști, publicul larg și așa mai departe și am, de asemenea, o observație. În ceea ce privește finanțarea UE, de exemplu, pentru programul ROCAS, am avut un obiectiv de 50% de pacienți care erau populații vulnerabile, iar acum, în noile proiecte, vedem că populația vulnerabilă este 100% vulnerabilă. 

Pentru a avea acces pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele vulnerabile, ar trebui să le încurajăm, dar toată lumea trebuie să aibă acces, din experiența noastră.

În ultimii 15 ani am condus o unitate mobilă care face mamografii și teste FIT în zonele rurale și în orașele mici.

Cred că ar trebui să folosim tehnologia, ar trebui să folosim accesul digital pe care l-am putea avea pentru a face un salt și pentru a aduce ratele noastre de mortalitate la nivelul celor din UE în viitorul apropiat", a conchis Mihaela Geoană.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel