Mirosul corpului, diferit în funcție de vârstă. Ce se petrece în organism

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mirosul corpului - FOTO: Freepick
mirosul corpului - FOTO: Freepick

Mirosul corpului diferă în funcție de vârstă. Se spune că vârstnicii au un miros specific, iar cercetătorii confirmă acest lucru.

Mirosul corpului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Gândiți-vă la un nou-născut. Au acel miros distinct, proaspăt. Acum, gândiți-vă la un adolescent. Și ei au un miros distinct, care este foarte diferit de cel al unui copil.

Adulții, miros mucegăit

Adulții mai în vârstă nu sunt diferiți. Mulți descriu mirosul lor ca fiind ușor dulce și mucegăit.

Și, în ciuda a ceea ce cultura populară ar putea încerca să spună, un studiu din 2012 sugerează că majoritatea oamenilor, de obicei, nu se simt deranjați de acest miros.

Autorii studiului cred că oamenii tind să găsească mirosul mai neplăcut atunci când știu că provine de la o persoană mai în vârstă. Acest lucru sugerează că există probabil unele discriminare de vârstă la joc în modul în care oamenii percep mirosul corpului, arată Healthline.

Vezi și: Plomba dentară, când este necesară. Medic: Este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor

Ce se petrece în organism

Dar ce face ca mirosul corpului nostru să se schimbe odată cu vârsta și de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii arată că substanțele chimice se descompun odată cu vârsta

Contrar stereotipurilor, schimbările legate de vârstă ale mirosului corpului probabil că nu au nimic de-a face cu igiena personală. În schimb, experții cred că este rezultatul compușilor mirosului și al bacteriilor care interacționează pe piele.

Mirosul corpului uman, la fel ca cel al animalelor, conține numeroase componente chimice care ne pot transmite informații despre noi, cum ar fi vârsta sau starea de sănătate. Johan Lundström, neurolog la Monell Chemical Senses Chenter, a realizat un studiu care mai apoi a fost publicat în PLoS ONE, privind mirosul corpului și capacitatea acestuia de a “vorbi” depre o anumită persoană.

Astfel, au fost colectate mostre de miros corporal de la 3 grupuri formate din câte 12 – 16 indivizi, cu vârste cuprinse între 20 si 30 ani pentru primul grup, 45 – 55 ani pentru cel de-al doilea și 75 – 95 ani pentru grupul din urmă, fiecare subiect fiind nevoit să doarmă timp de 5 nopți într-un tricou neparfumat din care au fost decupate apoi zonele corespunzătoare axilelor.

Vezi și: Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești

Modificările mirosului corpului sunt perfect normale

Mirosul caracteristic asociat persoanelor în vârstă este același, indiferent de etnia sau cultura unei persoane. Oamenii de știință au aflat ce se întâmplă: pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, producția de acizi grași din piele crește, în timp ce producția de antioxidanți scade. Acizii grași polinesaturați sunt oxidați , uneori crescând cantitatea de substanță chimică numită 2-nonenal.

Nonenalul este o aldehidă nesaturată cunoscută pentru parfumul său ierbos și gras. Unii cercetători nu au detectat 2-nonenal; cu toate acestea, au găsit niveluri mai ridicate de substanțe organice funky nonanal, dimetilsulfonă și benzotiazol în mirosul corporal al subiecților mai în vârstă.Boala și medicamentele schimbă mirosul unei persoane.

Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a lua o rețetă decât persoanele mai tinere. Atât starea medicală de bază, cât și medicamentul pot afecta mirosul corporal. De exemplu, luarea usturoiului ca supliment este cunoscută pentru a afecta mirosul. Mirosul corporal este un efect secundar al clorhidratului de bupropion (Wellbutrin); acetat de leuprolidă (Lupron), utilizat pentru a limita producția de hormoni; topiramat (Topamax), utilizat pentru tratamentul epilepsiei și convulsiilor; și ester etilic al acidului omega-3 (Lovaza), utilizat pentru reducerea nivelului de grăsime din sânge. Mai multe medicamente cresc rata transpirației , inclusiv antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), antidepresivele și sulfatul de codeină, mai arată Healthline.

Condiții medicale care afectează mirosul corporal includ diabetul, hipertiroidia, bolile hepatice, bolile renale, menopauză și schizofrenia. Persoanele în vârstă se pot scălda și își pot schimba hainele mai rar.

O persoană în vârstă poate avea nevoie de ajutor pentru scăldat, frică să cadă pe podeaua de baie sau poate suferi dureri intrând și ieșind dintr-o cadă. Simțul mirosului, ca și alte simțuri, scade odată cu înaintarea în vârstă.

Ca urmare, o persoană în vârstă poate să nu se identifice de la sine un miros neplăcut sau să aplice cantități excesive de colonie sau parfum.Igiena dentară afectează semnificativ mirosul unei persoane. Pe măsură ce îmbătrânim, gura produce mai puțină salivă, reducând cea mai bună apărare naturală împotriva respirației urât mirositoare.

Boala parodontală (gingia) este mai frecventă la persoanele în vârstă, contribuind, de asemenea, la halitoză (respirație urât mirositoare). Protezele și podurile pot reține bacteriile și ciupercile , ducând la infecții și miros de mucegai.Îmbătrânirea afectează capacitatea noastră de a simți deshidratarea.

Deoarece glanda pituitară trimite semnale mai slabe pentru sete, persoanele în vârstă tind să bea mai puțină apă. Deshidratarea duce la transpirație și urină cu miros mai puternic și poate determina pielea să dezvolte un miros din cauza vărsării crescute de celule uscate. Persoanele în vârstă tind să aibă lucruri mai vechi, ceea ce înseamnă că posesiunile lor au avut timp să dezvolte mirosuri. Dacă sunteți înconjurat de obiecte cu miros vechi, purtați unele dintre aromele lor.

Cercetările sugerează că, în timp ce oamenii recunosc adulții mai în vârstă ca miros diferit, ei nu consideră neapărat că este un miros neplăcut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel