Monturi (Hallux Valgus): primele semne și tratament simplu. Greșeala pe care o faci mereu. Dr. Codrin Huszar: Nervișorii de la degetul mare sunt striviți între pantofi și os

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik @volodymyr-t
Foto: Freepik @volodymyr-t

Ce sunt monturile (Hallux Valgus), de ce apar și cum se intervine pentru a le elimina. 

"Montul este termenul popular care se referă la afecțiunea pe care noi o denumim științific Hallux Valgus și este o diferență între ele, pentru că nu este vorba de ceva care a crescut în plus sau o depunere de ceva, o depunere de os așa cum ai putea să te gândești când spui mont, ci este vorba despre o deformare a articulației de la baza degetului mare.

Se referă la acea deformare în care degetul mare este împins peste degetele mici pe de o parte, pe de altă parte, osul de la baza degetului mare proemină sub piele și este împins din ce în ce mai mult sub piele spre partea interioară a piciorului", a declarat Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Potrivit medicului, "nu este doar un deficit estetic, ci este o deformare a articulației, o deviație a articulației".

Ce provoacă apariția monturilor sau Hallux Valgus și care sunt primele semne

Foto: Freepik @brgfx

"Factorul favorizant principal este purtarea încălțămintei înguste și eventual cu toc. 

Deci moda…

Nu face toată lumea sau nu fac toate doamnele care poartă pantofi cu vârf îngust cu toc, monturi. Și de aceea întotdeauna acest factor favorizant are nevoie și de niște mici particularități conformaționale de gen, hormonale, pe care acționează. 

Sunt persoane predispuse. Există o predispoziție", a completat medicul Codrin Huszar.

"Durerea și dificultăți la purtarea încălțămintei uzuale sunt semnele oe care le prezită pacienții.

Montul sau Hallux Valgus apare atunci când ligamentele care țin articulația pe poziția ei corectă cedează. Deci din momentul ăla o metodă conservatoare prin care poți să refaci forma nu mai există", a completat medicul.

Cum se intervine chirurgical și cât durează operația 

"Într-adevăr, singurul mod în care poți să corectezi problemele provocate de prezența montului, să-i oprești evoluția, să refaci forma normală a articulației și a piciorului este o operație. Toate celelalte posibilități conservatoare sunt menite doar să amâne evoluția și să amelioreze cât de cât simptomele. 

Operația depinde de cât de amplă este deformare a degetului mare, dacă există sau nu și modificări la nivelul degetelor mici și dacă există probleme care trebuie corectate și la nivelul piciorului sau a tarsului. 

În formele simple durează jumătate de oră, aproximativ. 

În formele complicate poate să dureze și o oră, o oră și jumătate pentru un picior. 

Aici, dacă diformitatea nu este foarte amplă, se pot face ambele intervenții în același timp operator", a explicat medicul Codrin Huszar.

Remedii mai simple să previi apariția monturilor sau Hallux Valgus: E primul pas

Foto: Freepik @aricancaner123

"Celelalte metode pot să întârzie, pot să scadă din dureri. 

E clar că primul pas este să încerci să adaptezi încălțămintea. Vă dați seama că acea proeminență va predispune la un conflict între un pantof și os. Pielea este strivită între pantofi și os. 

Nervișorii care trec prin zonă și enervează degetul mare sunt striviți între pantofi și os.

Cu cât e mai rigid pantofi, cu cât e mai strâns, cu atât durerea asta e mai mare. Și bineînțeles că în timp, dacă tot porți așa, se va accentua.

Primul pas este să adaptezi încălțăminte

Schimbarea pantofului cu unul mai confortabil este primul pas în prevenirea problemei", a conchis medicul Codrin Huszar.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel