Multivitamina care încetinește degradarea creierului. Formează un scut protector în jurul acestuia

Monika Baciu |
Data publicării:
multivitamina - FOTO: Freepik@massonstock
multivitamina - FOTO: Freepik@massonstock

O multivitamină ar putea încetini degradarea creierului. Aceasta este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și poate juca un rol important în menținerea funcției cognitive și a sănătății creierului.

O multivitamină ar putea reprezenta cheia pentru încetinirea procesului de degradare a creierului. Cercetătorii au identificat o formulă unică, dar extrem de cunoscută ce promite să sprijine sănătatea cognitivă și să combată efectele îmbătrânirii asupra creierului.

Acest avans ar putea aduce o schimbare semnificativă în abordarea prevenirii bolilor neurodegenerative, oferind o perspectivă promițătoare pentru îmbunătățirea calității vieții pe termen lung.

"Declinul cognitiv se numără printre principalele preocupări de sănătate pentru majoritatea adulților mai în vârstă. Un supliment zilnic de multivitamine are potențialul de a reprezenta o abordare atractivă și accesibilă pentru încetinirea îmbătrânirii cognitive", a declarat Chirag Vyas, instructor în cercetare la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului General Massachusetts și primul autor al unui nou studiu care leagă un supliment zilnic de multivitamine cu îmbunătățirea memoriei și încetinirea îmbătrânirii cognitive la persoanele în vârstă, potrivit IFL Science.

Vezi și: De ce chipsurile sunt ambalate în ambalaje foșnăitoare. Care este, de fapt, efectul asupra sănătății tale

De fapt, nu este primul studiu care a descoperit un astfel de efect. Două teste anterioare în cadrul aceluiași proiect - numit COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study, sau COSMOS - au sugerat deja un beneficiu cognitiv al unui multivitamin zilnic, dar erau bazate pe evaluări cognitive prin telefon și online ale participanților.

Acesta, totuși, a fost realizat în clinică: cercetătorii au administrat evaluări cognitive detaliate în persoană la peste 570 de participanți, toți cu vârsta peste 60 de ani și care trăiesc în toată SUA. Comparativ cu placebo, au descoperit un beneficiu semnificativ al multivitaminelor pentru memoria episodică a subiecților și un beneficiu modest pentru cogniția globală - deși funcția executivă și atenția nu au fost afectate de supliment.

Cu toate acestea, acest al treilea studiu, împreună cu o meta-analiză a tuturor celor trei, "furnizează dovezi puternice și consistente că administrarea zilnică a unui multivitamin, conținând peste 20 de micronutrienți esențiali, ajută la prevenirea pierderii memoriei și încetinește îmbătrânirea cognitivă", a spus Vyas.

Vezi și: Ce se întâmplă în organism când mănânci un fruct pe zi. Cum este afectat metabolismul

Multivitamina B12, efect asupra creierului

Multivitamina - FOTO: Freepik@Placebo Pill

Una dintre vitaminele cunoscute în legătură cu sănătatea creierului este B12 - și, de fapt, toate vitaminele din complexul B. De exemplu, în 2013, cercetările de la Universitatea Oxford au descoperit că un supliment de vitamine din complexul B putea reduce atrofia cerebrală în regiuni cheie ale creierului legate de declinul cognitiv și boala Alzheimer de până la șapte ori.

Alte suplimente considerate a proteja creierul sunt vitamina D și Omega-3 - ambele substanțe pe care majoritatea dietelor noastre sunt în mod tipic sărace în ele.

Chiar dacă ne străduim să obținem aceste nutriențe, îmbătrânirea aduce propriile sale provocări. Din diverse motive, corpul persoanelor în vârstă este mai puțin capabil să absoarbă eficient nutrienții din alimente - motiv pentru care, până acum, suplimentele cu multivitamine nu au fost în general recomandate ca standard.

"Aceste constatări vor atrage atenția multor adulți mai în vârstă care sunt, pe bună dreptate, foarte interesați de modalități de a-și menține sănătatea creierului. Ele oferă dovezi cu privire la rolul unei multivitamine zilnice în susținerea îmbătrânirii cognitive mai bune", a spus Olivia Okereke, director al Psihiatriei Geriatrice la Massachusetts General și autor principal al raportului.

Studiul este publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Vezi și: Bradicardia, afecțiunea cardiacă gravă ce nu provoacă simptome. Poate duce la infarct sau moarte subită

Multivitamina B12, ce beneficii aduce

Vitamina B12 este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și poate juca un rol important în menținerea funcției cognitive și a sănătății creierului. Deși nu există dovezi clare că vitamina B12 poate încetini degradarea creierului la toți oamenii, există unele studii care sugerează că nivelurile scăzute de B12 pot fi asociate cu riscul crescut de deteriorare cognitivă și afecțiuni neurologice.

În general, vitamina B12 este implicată în formarea mielinei (o substanță care acoperă fibrele nervoase), sinteza ADN-ului și funcționarea normală a neuronilor. Un nivel scăzut de B12 poate duce la anemie și poate afecta sistemul nervos, inclusiv creierul.

Vezi și: Sirop de muguri de brad cu miere de albine. Rețeta simplă în 5 pași

Pentru a menține un nivel adecvat de vitamina B12 și a sprijini sănătatea creierului, poți lua în considerare suplimentele alimentare care conțin vitamina B12. Este important să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice supliment, deoarece excesul de vitamine poate avea și efecte negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel