Ce se întâmplă în organism când mănânci un fruct pe zi. Cum este afectat metabolismul

Monika Baciu |
Data publicării:
fruct - FOTO: Freepik@noxos
fruct - FOTO: Freepik@noxos

Știm cu toții că un fruct pe zi ne menține sănătoși. Dar oare ne-am gândit ce se întâmplă cu metabolismul nostru când mâncăm zilnic câte un fruct.

Ni s-a spus întotdeauna să includem fructe în dieta noastră. Acestea sunt pline de fibre, vitamine esențiale și alte substanțe nutritive utile. Dar se pare că există și o cantitate prea mare de fructe, și o astfel de dietă poate afecta negativ metabolismul.

Metabolismul, încetinit din cauza consumului de fructe

Veți încetini metabolismul dacă consumați doar fructe, cum ar fi în cazul unei diete frugivore. Procesele chimice care transformă alimentele în energie și susțin funcțiile corporale (cum ar fi respirația, circulația sângelui, digestia, reglarea hormonilor și a temperaturii corpului, și repararea celulelor) alcătuiesc ceea ce numim metabolism.

Deci, este de înțeles că un metabolism sănătos este fundamentul multor aspecte: cât de bine absorbi alimentele, eliminarea deșeurilor, menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea bolilor, pentru a enumera doar câteva dintre ele. Un metabolism sănătos sau ridicat înseamnă că arzi calorii mai repede pentru a satisface nevoile organismului tău. Un metabolism mai lent înseamnă opusul.

Vezi și: 10 motive să folosești tămâia. Cum să meditezi cu tămâie. Trucul care te curăță de energiile negative

Cum ne afectează dieta cu fructe

Atunci când te bazezi pe o dietă compusă în principal din fructe (fără alte nutriențe esențiale precum proteinele, grăsimile sănătoase, calciul și vitaminele B), corpul tău poate intra în modul foame.

Acesta este momentul în care organismul tău încearcă să conserve energie reținând orice poate, ceea ce duce în cele din urmă la o ardere mai scăzută a caloriilor. Încetinirea metabolismului este problematică în special dacă obiectivul tău este să slăbești. Există și o altă modalitate în care mâncatul zilnic doar de fructe afectează metabolismul tău.

Lipsa de proteine ​​într-o dietă bazată doar pe fructe poate afecta metabolismul

Chiar dacă există fructe care conțin o cantitate decentă de proteine ​​(cum ar fi guavele, avocado, jackfruit și kiwi), fructele nu pot fi considerate o sursă bună de proteine ​​în sine.

Problema cu dietele frugivore constă în lipsa semnificativă de proteine. Nu numai că proteina are un efect termic mai mare decât carbohidrații și grăsimile și este, prin urmare, benefică pentru stimularea metabolismului, dar contribuie și la creșterea masei musculare. Atunci când nu asimilăm suficientă proteină, forța și masa musculară vor suferi. Acest lucru poate încetini, de asemenea, metabolismul, conform Dr. Caroline Apovian, director al Centrului de Nutriție și Management al Greutății de la Boston Medical Center, potrivit Health Digest.

Vezi și: Bradicardia, afecțiunea cardiacă gravă ce nu provoacă simptome. Poate duce la infarct sau moarte subită

"Cheltuielile tale energetice în repaus  vor scădea deoarece acestea sunt direct legate de câtă masă musculară ai", a explicat expertul.

Metabolism - FOTO: Freepik@lupacaco

Cheltuielile energetice în repaus, cunoscute și sub denumirea de rata metabolică în repaus, se referă la rata la care corpul arde energie în timp ce se odihnește. Funcții precum respirația, repararea și creșterea celulelor, circulația sângelui, reglarea temperaturii corpului și alimentația intră în aceste activități de zi cu zi pentru care corpul tău are nevoie de energie, chiar și atunci când nu te efortezi activ.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să mănânci fructe în fiecare zi.

Vezi și: Brânza care are mai mult Calciu decât un pahar cu lapte. Ajută la menținerea unui ritm cardiac normal și coagulează sângele

Care este cantitatea ideală de fructe pentru sănătatea metabolismului

Echilibrul este cheia, chiar și atunci când vine vorba de fructe. Secretul este să te asiguri că primești toți nutrienții de care are nevoie corpul tău și să incluzi fructe în fiecare zi ca parte a unei diete echilibrate și nutritive. Acestea pot reprezenta între 25% și 30% din dieta ta. Până la urmă, fructele îți oferă fibre, acid folic, vitamina C și potasiu.

De asemenea, există fructe care pot stimula metabolismul atunci când sunt integrate într-o dietă sănătoasă în ansamblu, precum cele bogate în vitamina C, deoarece aceasta este importantă pentru sinteza proteinelor, care la rândul său afectează metabolismul.

Căpșunile, afinele, avocado, caisele, fructele de citrice precum portocalele și merele se numără printre fructele bune pentru stimularea metabolismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel