Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de porcul de Crăciun. Medic: Infecția sângelui! Cele 4 bacterii periculoase care pot intra în corp

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Muscatura de porc Foto: Freepik @oksix
Muscatura de porc Foto: Freepik @oksix

Află care sunt măsurile de tratament în cazul mușcăturii de porc și ce bacterii sunt transmise in corp.

Dr. Ana Vaduva Enoiu, medic specialist boli infectioase la spitalul Victor Babeş Timișoara explică în detaliu în cadrul unei postări pe Facebook ce trebuie făcut în cazul unei mușcături de porc, fenomenul fiind unul rar, dar care se poate întâmpla în apropierea Crăciunului.

     "Pacienții care se prezintă cu plăgi mușcate de animale, indiferent că sunt sălbatice sau domestice, trebuie supuși unei anamneze riguroase. Printre informațiile solicitate se numără specia animalului care a produs mușcătura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii. Apropierea Crăciunului face ca în această perioadă să crească numărul pacienților care acuză plăgi mușcate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratat de urgență cu profilaxie antitetanică, antibiotică sau antirabică." a explicat Dr. Ana Vaduva Enoiu.

Recomandările medicului

"Medicul poate recomanda analgezice (medicamente care calmează durerea), suporturi volumice (tratamente medicale utilizate pentru a menține sau îmbunătăți volumul sanguin al unei persoane, atunci când există scăderi semnificative ale volumului de sânge), evaluări imagistice și, nu de puține ori, intervenții chirurgicale." potrivit medicului specialist.

"De cele mai multe ori, se recomandă și profilaxia împotriva rabiei, chiar dacă vorbim de un animal domestic, și asta în special atunci când nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului de către medicul veterinar, prin imunofluorescență, pentru a stabili prezența sau absența corpusculilor Babes-Negri intraneuronali." a continuat medicul Enoiu.

Nu rata: Yoga: mai mult decât un exercițiu fizic. Ajută inima și îți îndreaptă spatele

"Importanța trebuie acordată și profilaxiei antibiotice, deoarece în cavitatea bucală și în saliva animalului există mai mulți germeni de care trebuie ținut cont în alegerea antibioticului. Riscul de infecții este major. Printre bacteriile și microorganismele ce pot fi prezente se numără Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus, Pasteurella. Dacă aceste bacterii pătrund în rana cauzată de mușcătura de porc, pot duce la infecții majore ale țesuturilor și sângelui." explică Enoiu.

Foto: Freepik @bulygin

"Tetanosul este o altă infecție bacteriană potențial letală care poate să apară în urma mușcăturii. Bacteriile care provoacă tetanosul pot cauza contracții musculare severe și spasme, afectând sistemul nervos central. Mușcătura de porc poate duce la afectarea gravă a țesuturilor (mușchi, tendoane sau oase), dar și la cicatrici permanente."

Citește și: Rolul vitaminei B12 în organism. Care este doza zilnică recomandată și care sunt alimentele bogate in cobalamină

Tratarea rănii

"După ce rana a fost spălată cu apă caldă și săpun, se recomandă să se lase apa să curgă bine peste rană, chiar dacă pielea nu pare că este perforată, iar dacă în leziune sunt depistate obiecte străine: păr, pietre sau fragmente de dinți, acestea se îndepărtează cu atenție." se regăsește în postarea spitalului Victor Babeș Timișoara.

"După dezinfectare, se lasă rana să se usuce puțin și se aplică o cremă cu antibiotic și, în funcție de cum arată aceasta, se pot asocia și antibiotice orale." explică dr. Ana Văduva Enoiu.

"Dacă rana este foarte adâncă, pielea este ruptă ori smulsă, sângerarea este abundentă sau dacă după câteva zile apar semne de inflamație, dureri locale, stări de leșin sau oboseală, ori există scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesară prezentarea de urgență la medic." a continuat ea.

"Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varză pe rană, întrucât acestea pot crește riscul septic. În mod uzual, profilaxia se realizează pentru minim 5 zile." a concluzionat dr. Ana Vaduva Enoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel