Nefrotomia percutanată, tehnica ce sparge piatra la rinichi. Dumitrache: Este cea mai bună variantă. Limita este în jur de 2cm

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Nefrotomia percutanată - Foto: Freepick @lucigerma
Nefrotomia percutanată - Foto: Freepick @lucigerma

Care e cea mai bună tehnică ce sparte piatra la rinichi și care este cel mai mare calcul pe care îl poate sparge.

O piatră la rinichi este o masă solidă sau un cristal de formă neregulată, care poate fi la fel de mică ca un grăunte de nisip până la dimensiunea unei mingi de golf. În funcție de mărimea calculului renal, este posibil să nici nu vă dați seama că aveți unul.

Chiar și pietrele mici pot provoca dureri extreme pe măsură ce ies din corp prin tractul urinar. Consumul de lichide poate ajuta procesul, care poate dura până la trei săptămâni.

O piatră mare la rinichi poate rămâne blocată în ureter (tubul care drenează urina de la rinichi până la vezica urinară). Când se întâmplă acest lucru, calculul poate provoca sângerări și poate împiedica urina să iasă din corp.

Angiografia, procedura de vizualizare a venelor. Identifică zonele blocate din vasele de sânge și depistează anevrismele

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru un calcul care nu poate trece de unul singur.

Care este cel mai mare calcul pe care îl poate sparge aparatul cu ultrasunete?

"Limita este considerată undeva în jurul dimensiunii de 2cm. Asta nu neapărat pentru că nu s-ar preda și calculi mai mari, dar fragmentele rezultate în urma litotriției vor fi de asemenea mari.

Calculul mai mare va necesita o energie mai mare care predispune la traumatism renal mai accentuat și atunci indicația în ghiduri este de a ne rezumă pună în 2cm.

Calculii cei mai mari pe care îi operăm calculii coraliformi. Aceștia sunt calculi care ocupă în totalitate calea urinară superioară. Sunt calculi care ajung la 6-7cm.

Vorbim aici de diametru, de lungime, dar ei ocupă în totalitate, sunt distribuiți în toată calea urinară, sunt 3D, adică încărcătura, volumul de fapt al calculului este într-adevăr foarte mare. Și calculii aceștia sunt dificil de tratat. Durează destul de mult operația și cel mai probabil pacienții aceștia au nevoie de două sau chiar trei intervenții.

Dacă spui "eu pot să muncesc mult, nu contează", mesajul ăsta e pentru tine: La un moment dat, corpul va veni și va spune - hei, tu ai luat de la mine, vreau și eu acum cu dobândă, boala asta și asta

Pentru acești pacienți există ceea ce se numește nefrotomie percutanată. Aceasta înseamnă că pentru a ajunge la nivelul calculului efectuăm o mini-incizie, undeva la 1,5cm - 2cm, la nivel lombar, în spatele pacientului și pe acolo, prin această incizie pătrundem direct în calea urinară prin rinichi și spargem calculul din interior. Aceasta este cea mai bună variantă.

La intervențiile clasice, operațiile clasice înseamnau o cicatrice mare, cu durere foarte mare post-operatorie", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Dacă în cazul nisipului eliminat natural pacientul simte un disconfort, durere, în cazul litotriției când se sparge piatra și se elimină acele fragmente nu e amplificată durerea, disconfortul?", a întrebat Val Vâlcu.

"Durerea va exista în urma litotriției cu unde de șoc. Fragmentele care rezultă în urma tratării calculului prin această metodă sunt diferite. Pot să fie fragmente de 3, 4, 5 milimetri care se elimină relativ ușor și care nu dau durere foarte mare, dar pot să fie și fragmente de 7 - 8mm.

Acestea vor necesita tratament medicamentos adjuvant pentru a ajuta pacientul să nu simtă disconfortul respectiv", a mai spus medicul urolog.

Câte zile ar dura acest proces?

"Procesul poate dura undeva între câteva zile. Se poate elimina ușor, poate să dureze până la 3-4 săptămâni. Este foarte, foarte dependent de tipul de calcul, de energia care s-a introdus la nivelul calculului și de regimul hidric al pacientului.

Există posibilitatea ca dacă bea prea multe lichide după această intervenție să se elimine prea multe fragmente deodată și să se blocheze de-a lungul ureterului și atunci să fie nevoie de o intervenție chirurgicală la fel, minim invazivă, adică o ureteroscopie prin care intrăm pe canalul urinar, pe unde urinează pacientul și mergem de jos în sus spre calcul pentru a extrage fragmentele respective.

Deci intră fără incizie, așa cum de exemplu este endoscopie digestivă superioară sau colonoscopie, intră pe orificiile naturale ale pacientului", a mai spus medicul Mihai Dumitrache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel