NIMODIPINUM - prospect

DCMedical Team / 03 feb 2021 / 22:44
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

NIMODIPINUM – prospect. Acțiune: Vasodilatator antiischemic; derivat de dihidropiridină, blocant al canalelor de calciu, cu acțiune relaxantă vasculară predominantă asupra vaselor cerebrale.

NIMODIPINUM – prospect:

Denumire comercială: NIMOTOP

Forma: Soluție perfuzabilă, Comprimate filmate

Indicații: Prevenirea și trat. deficiențelor ischemice neurologice produse de spasme vasculare cerebrale ca urmare a hemoragiilor subarahnoidiene de origine anevrismală. Trat. tulburărilor funcțiilor cerebrale la vârstnici cu simptome pronunțate cum ar fi pierderea memoriei, alterarea capacității de efort și concentrare și labilitate psihică

Contraindicații: Alterare severă a funcțiilor hepatice (ciroză hepatică). Hipersensibilitate.

Atenție!: Precauție în caz de edem cerebral generalizat sau o creștere marcată a presiunii intracraniene (HIC). La pacienții vârstnici cu afecțiuni multiple, în caz de alterare severă a funcției renale (rata filtrării glomerulare < 20 ml/ min) și în caz de alterare severă a funcțiilor cardiovasculare, trebuie supraveghere atentă. Precauție la pacienții cu hTA (presiunea sistolică mai mică decât 100 mmHg); Nu se adm. asociată cu medicamente antiepileptice (fenobarbital, fenitoină sau carbamazepină). Sarcină. Șoferi și activități de precizie.

Reacții Adverse: Greață, rareori ileus paralitic (modificări de tranzit intestinal datorate parezei intestinale); amețeală, cefalee, senzație de slăbiciune; în rare cazuri pot apărea simptome de hiperactivitate a SNC caracterizate prin agitație motorie crescută, excitație, agresivitate sau transpirație. În cazuri izolate s-au observat hiperkinezie și stări depresive. Mai pot apărea: scădere marcată a TA, în special când valorile inițiale sunt crescute, flush, senzație de căldură, edeme periferice, bradicardie sau, mai rar, tahicardie. Foarte rar trombocitopenie. La adm. perf.: creșteri ale conc. plasm. ale transaminazelor, fosfatazei alcaline, ureei și/sau creatininei; extrasistole; la locul adm., flebită.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy