Nocturia, urinarea din timpul nopții, cauze. Cum poți preveni trezitul din toiul nopții

Monika Baciu |
Data publicării:
nocturia - FOTO: Freepik
nocturia - FOTO: Freepik

Nocturia reprezintă urinarea din timpul nopții. Află cum poți preveni afecțiunea.

Nocturia sau poliuria nocturnă este termenul medical pentru urinarea excesivă pe timp de noapte. În timpul somnului, corpul tău produce mai puțină urină, care este mai concentrată. Acest lucru înseamnă că majoritatea oamenilor nu trebuie să se trezească în timpul nopții pentru a urina și pot dormi neîntrerupt timp de 6 până la 8 ore.

Nocturia, cauze

Unele persoane se văd nevoite să se trezească frecvent în timpul nopții pentru a urina. Cauzele nocturiei variază de la alegerea stilului de viață la afecțiuni medicale. Nocturia este mai frecventă în rândul adulților în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă.

Nocturia poate fi cauzată de o serie de afecțiuni medicale. Cauzele comune ale nicturiei sunt o infecție a tractului urinar sau o infecție a vezicii urinare. Aceste infecții provoacă senzații frecvente de arsură și urinare urgentă pe tot parcursul zilei și nopții. Tratamentul necesită antibiotice.

Alte afecțiuni medicale care pot provoca nocturia includ:

- infecție sau mărirea prostatei

- prolapsul vezicii urinare

- vezica urinara hiperactivă

- tumori ale vezicii urinare, prostatei sau zonei pelvine

- diabet

- anxietate

- infecție renală

- edemul sau umflarea picioarelor inferioare

- apnee de somn obstructivă

- tulburări neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, boala Parkinson sau compresia măduvei spinării, notează Healthline.

Vezi și: Cauza principală a cancerului. Streinu-Cercel: 85-90% dintre îmbolnăviri țin de asta. Neoplasmul pulmonar, cea mai mare problemă oncologică pe care o generează

Nocturia este, de asemenea, frecventă la persoanele cu insuficiență de organe, cum ar fi insuficiența cardiacă sau hepatică.

Graviditate. Nocturia poate fi un simptom precoce al sarcinii. Acest lucru se poate dezvolta la începutul sarcinii, dar se întâmplă și mai târziu, când uterul în creștere apasă pe vezică.

Medicamente. Unele medicamente pot provoca nocturia ca efect secundar. Acest lucru este valabil în special pentru diuretice, care sunt prescrise pentru a trata hipertensiunea arterială.

Vezi și: Tuberculoza, boala specifică tinerilor activi. Mahler: Tratăm cu superficialitate ”banalele răceli”

Nocturia, prevenție

Reducerea cantității de lichid pe care o beți cu 2 până la 4 ore înainte de a merge la culcare vă poate ajuta să împiedicați nevoia de a urina noaptea. Evitarea băuturilor care conțin alcool și cofeină poate ajuta, de asemenea, la fel ca și urinarea înainte de a merge la culcare.

Unele produse alimentare pot fi iritante vezicii urinare, cum ar fi ciocolata, alimente picante, alimente acide, și îndulcitori artificiali. Exercițiile Kegel si kinetoterapia pelvina pot ajuta la întărirea mușchilor pelvieni și la îmbunătățirea controlului vezicii urinare.

Vezi și: Ce s-a descoperit în apa din România, la stațiile de epurare. Streinu-Cercel: Surprizele sunt mari, trebuie făcut ceva! Germeni cu mutații. Toate spitalele au același lux de evacuare

Nocturia, cine este mai afectat

Majoritatea bărbaților și a femeilor de peste 40 de ani raportează că se trezesc pentru a folosi baia cel puțin o dată pe noapte. Specialiștii susțin că există un remediu destul de simplu care vă poate ajuta pentru a trata nocturia.

Înainte de culcare beți puțină apă în care ați adăugat un vârf de sare, spune asistentul medical înregistrat Jonathan Steele. Păstrarea echilibrului de apă și electroliți în sistemul dumneavoastră vă poate ajuta să tratați nocturia.

"Sarea neprelucrată ajută apa să intre în toate celulele noastre", adaugă el.

CDC susține că majoritatea adulților consumă deja mai mult sodiu decât aportul zilnic recomandat. Deci, dacă aveți de gând să adăugați sare în apă, chiar dacă este doar un vârf de cuțit, poate doriți să vă asigurați că consumul de sodiu este la un nivel sănătos în primul rând, potrivit Health Digest.

Steele recomandă adăugarea unui vârf de cuțit mic la un pahar de circa 250 de ml de apă. În plus, trebuie să îl beți cu 30 de minute înainte de culcare.

În timp ce aceasta este o cantitate mică, veți dori să fie conștienți de aportul general de sare. Asociația Americană a Inimii spune că femeile de peste 50 de ani ar trebui să urmărească limitarea aportului de sare la cel mult 1.500 mg pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel