Notarii publici, protocol de colaborare cu Asociația Transplantaților din România

Protocol de colaborare între notari și Asociația Transplantaților
Protocol de colaborare între notari și Asociația Transplantaților

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Asociația Transplantaților din România au ajuns la un acord asupra importanței și necesității unui parteneriat de durată în vederea salvării de vieți omenești.

Uniunea Națională  Notarlor Publici din România se alătură Asociației Transplantaților din România în demersurile întreprinse în direcția informării publicului larg cu privire la diferite aspecte ale donării post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor. „În acest sens, a fost agreată semnarea unui protocol de colaborare, menit să coaguleze eforturile celor două organizații în direcția atingerii obiectivului anterior menționat”, se arată întrun comunicat remi presei.

În calitate de organizație reprezentativă a notarilor publici din România, UNNPR reafirmă, astfel, sprijinul pe care membrii profesiei notariale îl acordă, în limita competențelor legale ce le revin, potențialilor donatori de organe, țesuturi și celule, precum și asociațiilor de pacienți din acest domeniu, se mai arată în document.

Tot cu această ocazie, UNNPR reiterează importanța participării active a notarilor publici și a personalului notarial auxiliar la informarea corectă și promptă a persoanelor care se adresează birourilor notariale solicitând informații privind procedura donării de organe.

Rolul notarilor publici în procedura donării post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, a fost reglementat prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului justiției nr.1158/2012 privind înființarea Registrului Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule (R.N.D.).

Conform dispozițiilor legale, notarii publici au obligația de a înscrie în R.N.D. datele de identificare a donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, sau revocă acest consimțământ. Declarațiile de consimțământ ale donatorilor sunt scutite de plata onorariului notarial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt50
YesMy - smt4.1.0