Noua secție Marie Curie, "o noutate pentru România", o șansă pentru copiii de pe listele de așteptare. Cîrstoveanu: Avem o statistică foarte tristă. Foarte rar într-un an să vedem gri în loc de roșu

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Noua sectie Marie Curie - Foto: Freepik
Noua sectie Marie Curie - Foto: Freepik

"Este o noutate pentru țara noastră. Dar acesta este trendul în Statele Unite". Cătălin Cîrstoveanu, despre visul unei noi clădiri la Marie Curie și mai multe șanse la viață pentru copii: "Avem o statistică foarte tristă. Foarte rar se întâmplă într-un an să vedem gri în loc de roșu. Adică paturi mai puține sau mai bine zis paturi neocupate".

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul “Marie Curie” din București, ne-a vorbit despre noul proiect de extindere al Spitalului.

În anul 2011, Spitalul Marie Curie avea cea mai mare și mai performantă secție de terapie intensivă neonatală din România.

Atunci, echipa condusă de dr. Cătălin Cîrstoveanu putea trata cele mai complexe patologii, cu rată de succes apropiată de cea a marilor secții de acest tip din Europa.

Cu toate acestea, spațiul era insuficient. Doar 200 dintre cei 400 de nou-născuți care aveau nevoie anual de terapie intensivă puteau fi primiți la Marie Curie.

Ulterior, din primul proiect de strângere de fonduri, Spitalul Marie Curie s-a extins. Construita cu ajutorul Fundației Vodafone, secția nouă a fost concepută după cea mai modernă terapie intensivă neonatală din lume, cea a Spitalului Universitar Iowa, SUA.

Acum, a 10 ani, Spitalul Marie Curie se extinde iar, pentru a oferi și mai multe șanse copiilor aflați pe listele de așteptare. 

Din păcate, între 10 și 30 de nou-născuți sunt permanent pe lista de așteptare, potrivit Asociației Inima Copiilor, implicată în aceste proiecte de strângere de fonduri.

"Avem o statistică foarte tristă. Foarte rar se întâmplă într-un an să vedem, gri în loc de roșu. Adică paturi mai puține sau mai bine zis paturi neocupate"

 

"Avem un mare proiect acum, este proiectul extinderii secției noastre tot din necesitatea pacienților noștri. Tot timpul numărul de pacienți este peste numărul normal. Noi suntem 27 de paturi aici și avem în permanență 30 de paturi.

Foarte rar se întâmplă într-un an să vedem, nu roșu, ci să vedem gri. Adică paturi mai puține sau mai bine zis paturi neocupate. Să vedem 25 de paturi sau 24 de paturi așa, trebuie să fie în mod normal, dar noi avem peste număr în permanență și pentru că este peste număr, numărul este mai mare decât trebuie în mod normal și e clar că este necesitatea mai mare.

Asta o spune și statistica noastră. Avem o statistică foarte tristă, în 3 ani de zile avem mulți copii care nu au mai putut să fie îngrijiți și au decedat mulți copii, foarte mulți copii.

Lucrul acesta au fost dovada existenței acestei probleme majore. Ca atare, noi am pus asta în evidență. Noi avem și un proiect național mare în care am fost implicat personal și împreună cu Ministerul Fondurilor Europene și împreună cu Ministerul Sănătății, practic suntem în proces de eligibilitate, ne-am depus dosarele, unii credem că am câștigat și sperăm să se întâmple la nivel de țară multe lucruri bune, dar și aici", a declarat medicul Cătălin Cîrstoveanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce presupune noua clădire a spitalului: Este o noutate pentru țara noastră. Dar acesta este trendul în Statele Unite

 

"Noua clădire a noastră va veni atașată de clădirea actuală, sunt cinci nivele, acolo avem încă 20 de paturi. Practic sperăm ca toți copiii care fac cerere către noi să fie internați în locul acesta.

Avem un centru de trainning dedicat medicilor, asistenților din reanimare neonatală, rezidenților, studenților. Nu numai din locul acesta, dar și din alte părți.

Avem o sală operatorie care va fi așezată în mijlocul reanimării. Este o noutate pentru țara noastră. Dar acesta este trendul în Statele Unite.

Așa cum sala de operație cezariene este lângă reanimarea de nou-născuți ușă în ușă, așa este și sala operatorie ușă în ușă cu reanimarea și practic este în mijlocul reanimării.

De ce lucrul acesta?

Pentru că-s mulți pacienți care trebuie operați într-un anume fel în săli dedicate pentru îngrijirea neonatală trebuie să te îngrijești și ppentru unul care are 600g și pentru unul care este ventilat într-un anume fel, care are nevoie de o mică temperatură (...)

Avem și neurolog în secția noastră care ne ajută la atât de mulți pacienți care au probleme potențiale sau chiar probleme foarte serioase.

Practic este ceva cu totul și cu totul nou. Camerele vor fi mult mai mari, mult mai generoase de la 10m² cât avem acum, vor fi de 15m²", a mai spus medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Cum poți ajuta la dezvoltarea spitalului Marie Curie

"Este un pas înainte pentru dezvoltarea noastră.

Principalul investitor este comunitatea.

Peste 2 milioane de euro, comunitatea a investit în locul acesta, prin SMS la 8844 cu textul "bine", înseamnă 2 euro.

Ne-au ajutat enorm și oamenii aceștia sunt foarte perseverenți. De 3 ani de zile peste 2 milioane de euro. Sperăm ca la anul să dăm în funcțiune secția. E, de fapt, ca o e o clădire imensă, de aproape 5.000m² pentru neonatologie.

Este o clădire dedicată pentru ei, are și multe facilități tehnice deosebite. Am așezat-o, să spunem așa, în topul tehnologiei cu tot ceea ce este mai bun. Noi nu ne uităm la lucrurile care se pot schimba în 3-5 ani. Noi luăm tehnologie de ultimă oră, asta este ceea ce facem în locul acesta, să fie o investiție pentru ani și ani", a conchis medicul.

Dacă vrei să contribui la dezvoltarea Spitalului Marie Curie, poți dona 2 euro prin SMS cu textul "bine", la 8844.

Vezi mai multe despre povestea dezvoltării Marie Curie aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel