Urmărește dezbaterea live

O nouă moleculă utilizată pentru diabet, eficientă și în depresie

Steluța Indrei |
Data publicării:
Depresia poate fi smemn de hipotiroidism la persoanele peste60 de ani. Foto. Pixabay
Depresia poate fi smemn de hipotiroidism la persoanele peste60 de ani. Foto. Pixabay

Molecula AdipoRon, utilizată deja cu succes în tratamentul diabetului, poate fi benefică și în caz de depresie, au descoperit două cercetătoare de la Institutul de farmacologie moleculară și celulară din Franța.

Potrivit datelor actuale, aproximativ 30% dintre pacienții cu depresie prezintă rezistență la antidepresivele disponibile. De aceea, descoperirea de noi tratamente reprezintă o prioritate pentru cei care se ocupă de acest domeniu. 

În Franța, o echipă de cercetare de la Institutul de farmacologie moleculară și celulară (Alpes Maritimes) a pornit de la constatarea că există o strânsă legătură între tulburările metabolice și cele psihiatrice, respectiv între obezitate, diabet și depresie. 

Studiul de la institutul din Franța s-a derulat pe șoareci. Timp de șapte săptămâni consecutive, șoarecilor li s-au administrat corticosteroizi. Din cauza acestui tratament le-au fost induse tulburări metabolice și comportamentale, precum luarea în greutate și depresia. Însă în același timp rozătoarele fost tratate cu AdipoRon.

Rezultatele sunt promițătoare. Molecula a prevenit apariția precoce a sindromului de obezitate indus de corticosteroizi, dar și a anxietății și izolării. 

În plus, AdipoRon s-a dovedit un puternic activator al receptorilor de adiponectină, un hormon din țesutul adipos implicat în metabolismul lipidelor și glucozei. Adiponectina joacă un rol important și în activarea neurotransmițătorilor serotoninei, substanță care contribuie la menținerea bunei dispoziții. 

„Pentru moment nu a fost detectată niciun fel de toxicitate a acestei molecule la nivel hepatic, renal sau cardiovascular”, a afirmat Joëlle Chabry, membră a echipei de cercetare. Institutul urmează să primească finanțare pentru a continua cercetările astfel încât molecula AdipoRon să fie inclusă într-un medicament antidepresiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel