O treime din pacienții vindecați de COVID-19, din nou la spital. Ce simptome au

DCMedical Team |
Data publicării:
Plămâni. Foto: Pexels
Plămâni. Foto: Pexels

Unul din trei pacienți vindecați de COVID-19 se întoarce la spital din cauza unor simptome grave. 

Cel puțin unul din trei pacienți care s-au vindecat de COVID se confruntă cu probleme grave de sănătate, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. La câteva luni după ce scapă de virus, pacienții descoperă că au plămânii grav afectați sau au dezvoltat diverse boli de inimă sau de ficat. În țara noastră nu există protocoale clare care să arate urmărirea și tratarea la timp a problemelor apărute după infecția cu SARS CoV-2. 

Ion Ștefan, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar ”Carol Davila” a explicat, la Antena 3, de ce pericolul rămâne același chiar și după ce persoana este vindecată. În acest moment, medicul se ocupă se secția ”post-COVID”. 
”Deși este un virus cu tropism respirator, se știe că poate avea efecte sistemice. De la tromboembolismul care a necesitat administrarea precoce a anticoagulantelor, până la insuficiență multiplă de organ. Și noi ne confruntăm cu stigmate post-COVID pentru astfel de pacienți care dezvoltă o cefalee reziduală, uneori atroce, însoțită chiar de vertij, chiar de parestezii periferice, de un sindrom mialgic foarte important cu dureri musculare și cu restricționarea mișcărilor și cu dificultăți chiar în a merge. Și astfel de pacienți de multe ori trebuie să învețe din nou să meargă. 

Apoi sunt alte efecte sistemice prin deversarea de mulți hormoni de stres care generează o anxietate importantă, cu sindroame depresive și, desigur, și o disfuncție respiratorie care este esențială și care necesită o reabilitare respiratorie în secții de fizio-chineto-terapie sau recuperare medicală”, spune medicul. 

”Este un fenomen îngrijorător, avem acum foarte multe cazuri de infecție cu Clostridioides difficile post COVID-19. Probabil pentru că s-a administrat antibiotico-terapie fără justificare medicală și au fost pacienți care, din proprie inițiativă, și-au administrat astfel de antibiotice în ambulator care, pe fondul vulnerabilizării organismului, au dezvoltat acest sindrom diareic trenant redutabil. 
Cei care se vindecă, ”trebuie să știe că în această infecție există recuperare medicală mai lentă, convalescența este mai de durată, și atunci când au în continuare disfuncție respiratorie trebuie să se adreseze unor centre specializate pentru reabilitare medicală”.
Datele Oficiului Național de Statistică arată că peste 29% dintre cei care s-au externat în primul val se reîntorc în spital cu afecțiuni grave. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel