Obezitatea. Cum afectează organismul şi ce boli poate produce

Persoanele afectate de obezitate au șanse mai mari să dezvolte o serie de probleme medicale grave. Aceste probleme de sănătate afectează aproape fiecare parte a corpului, inclusiv creierul, vasele de sânge, inima, ficatul, vezica biliară, oasele și articulațiile.


Potrivit Center of Disease  Control and Prevention, obezitatea poate avea un impact devastator asupra întregului organism, notează revista Healthline.

Sistem nervos

Să fii supraponderal sau obez crește riscul de accident vascular cerebral. Obezitatea poate avea, de asemenea, un efect devastator asupra sănătății psihice: un risc mai mare de depresie, o stimă de sine slabă și probleme legate de imaginea corpului.
Sistemul respirator
Grăsimea depozitată în jurul gâtului poate îngusta căile respiratorii, ceea ce poate îngreuna respirația noaptea. Fenomenul se numeşte apnee. Respirația se poate opri pentru perioade scurte de timp.

Sistem digestiv

Obezitatea a fost asociată cu un risc mai mare de boală de reflux gastroesofagian (GERD). GERD apare atunci când acidul stomacului se scurge în esofag. Grăsimea se poate acumula și în jurul ficatului și poate duce la leziuni ale ficatului și chiar insuficiență hepatică.
Sistemul cardiovascular și endocrin
La persoanele cu obezitate, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge. Aceasta duce la hipertensiune arterială, care este principala cauză de accident vascular cerebral.

Obezitatea poate face celulele corpului rezistente la insulină. Insulina este un hormon care transportă zahărul din sânge către celulele, unde este folosit pentru energie. Dacă sunteți rezistent la insulină, zahărul nu poate fi preluat de celule, rezultând în glicemie ridicată. Acest lucru crește riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2, o condiție în care glicemia este prea mare. Diabetul de tip 2 este legat de o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, boli de rinichi, accident vascular cerebral, amputație și orbire.

Hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol și nivelul de zahăr ridicat din sânge în excesul de grăsime corporală pot face ca vasele de sânge care transportă sângele la inimă să devină dure și înguste. Arterele întărite, numite și ateroscleroză, pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Diabetul și hipertensiunea arterială sunt, de asemenea, cauze frecvente ale bolilor renale cronice.

Sistem reproducere

Obezitatea poate face mai dificilă pentru o femeie să rămână însărcinată. De asemenea, poate crește riscul unei femei de a avea complicații grave în timpul sarcinii.

Sistemul scheletic și muscular

Obezitatea poate provoca deteriorarea densității osoase și a masei musculare. Aceasta este denumită obezitate osteosarcopenică. Obezitatea osteoarcarcenică poate duce la un risc mai mare de fracturi, dizabilitate fizică, rezistență la insulină.
Greutatea suplimentară poate pune, de asemenea, prea multă presiune asupra articulațiilor, ceea ce duce la durere și rigiditate.

Piele

Erupțiile pot apărea acolo unde pielea grăsimii corporale se pliază. Poate să apară și o afecțiune cunoscută sub denumirea de acantoza nigricans. Acantoza nigricans se caracterizează prin decolorarea și îngroșarea pielii în pliurile pielii.

Alte efecte asupra organismului

Obezitatea a fost legată de un risc crescut de numeroase tipuri de cancer, inclusiv cancer endometrial, ficat, rinichi, col uterin, colon, esofag și pancreatic, arată cercetările Institutului de Cancer din America. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel