Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină

Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
Grelina, un hormon produs de stomac, joacă un rol crucial în reglarea apetitului și a greutății corporale. Acesta crește aportul de alimente, ajută la stocarea grăsimilor, declanșează glanda pituitară să elibereze hormoni de creștere, controlează eliberarea de zaharuri și insulină și protejează mușchii de slăbiciune și formarea oaselor.
Ghrelina și leptina sunt alți doi hormoni implicați în rețeaua de căi care reglează greutatea corporală. Leptina scade pofta de mâncare, în timp ce grelina o crește. Grelina semnalează creierului atunci când îi este foame, în timp ce leptina reglează controlul greutății pe termen lung.
Leptina, produsă de celulele adipoase, informează creierul atunci când energia este stocată și se simte sătul. Grelina este esențială pentru controlul apetitului pe termen scurt, în timp ce leptina controlează controlul greutății pe termen lung.
Rol în organism
Hormonul grelin este un hormon care semnalează hipotalamusului să crească pofta de mâncare, promovează stocarea grăsimilor, stimulează glanda pituitară să elibereze hormoni de creștere și reglează sistemul digestiv. De asemenea, acesta controlează eliberarea de insulină și joacă un rol în sănătatea cardiovasculară. Grelina este eliberată de stomac atunci când acesta este gol sau aproape gol, cu cele mai ridicate niveluri înainte de masă.
Tulburări
Nivelul de grelină crește atunci când stomacul este gol, permițând organismului să semnaleze creierului când este timpul să mănânce. Cu toate acestea, nivelurile cronice scăzute sau ridicate de grelină pot apărea din cauza diferitelor afecțiuni.
Obezitatea este o cauză frecventă a nivelurilor scăzute de grelină, posibil din cauza sensibilității naturale a organismului la grelină. Alte boli gastrointestinale, cum ar fi gastrita cronică, dispepsia funcțională, infecția cu H. Pylori și sindromul colonului iritabil, pot duce, de asemenea, la un nivel scăzut de grelină.
Nivelurile ridicate de grelină pot fi crescute prin restricționarea aportului caloric, cum ar fi în cadrul unei diete restrictive. Grelinul ridicat poate fi, de asemenea, legat de afecțiuni biologice și genetice precum anorexia nervoasă, cașexia, boala celiacă, IBD și sindromul Prader-Willi.
Cum menții un nivel normal de grelină
Nivelurile de grelină pot fi menținute prin menținerea unor bune obiceiuri de viață, cum ar fi evitarea dietelor la modă, o dietă bogată în carbohidrați sănătoși, limitarea alimentelor procesate, dormitul de cel puțin șapte-opt ore pe noapte, hidratarea prin consumul de multă apă și controlul răspunsurilor la stres.
Niciun tratament anume nu poate suprima ghrelina, dar consumul de alimente bogate în carbohidrați sănătoși și proteine o poate reduce. Nivelurile de grelină fluctuează în funcție de consumul de alimente, cu niveluri scăzute atunci când sunt hidratate și niveluri crescute atunci când sunt deshidratate.
Tipurile de alimente pe care le consumați afectează ghrelinul, proteinele și carbohidrații sănătoși scăzând nivelurile de grelin mai mult decât alimentele bogate în grăsimi. Grelinul, cunoscut și sub numele de hormonul foamei, semnalează glandei pituitare să elibereze hormoni de creștere, joacă un rol în eliberarea de insulină și protejează sănătatea cardiovasculară. Grelina este produsă în stomac și joacă un rol crucial în reglarea foamei, a hormonilor de creștere, a eliberării de insulină și a sănătății cardiovasculare.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Terapia de substituție hormonală și efectele sale asupra sănătății cardiovasculare și rezistenței la insulină. Rolul estrogenului în protejarea inimii
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Cele mai periculoase activități pentru persoanele cu diabet. Exercițiile fizice recomandate pentru tratarea diabetului
Grelina și leptina, hormonii principali care controlează apetitul. Simptomele dezechilibrului hormonal al foamei
Grelina și leptina sunt hormoni principali care lucrează împreună pentru a vă ajuta corpul să echilibreze foamea și sațietatea.
Sforăitul și hipotiroidismul: cum influențează nivelurile de hormoni tiroidieni somnul. Ce arată cercetările
Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani
Rolul vitaminei D în sănătatea oaselor și menținerea nivelului de energie. Cele mai bune surse alimentare și nu numai
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
Fața umflată: o problemă cu multiple cauze, inclusiv stresul. Răspunsul feței la dezechilibrele hormonale
Complicațiile după operația de tiroidă, fără impact asupra calității vieții
Ce trebuie să știi despre operația de tiroidă. Cum îți afectează viața.
Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Testosteronul poate proteja împotriva diabetului de tip 2 la bărbații supraponderali sub 65 de ani. Ce spune cel mai recent studiu
Află mai multe despre studiul care prezintă cum nivelurile de testosteron pot influența riscul de diabet de tip 2 la bărbații supraponderali.
Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Semnul de pe gât care trebuie să te trimită la endocrinolog. Dr. Roxana Novac explică: Simptomele sunt vaste
Acest semn care apare pe gât trebuie să te trimită la endocrinolog.
Este obezitatea genetică? Este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Oboseala, semnul cancerului tiroidian. Mărturisirea tinerei diagnosticată la 29 de ani: Nu cred că cineva s-a pregătit vreodată pentru asta
O tânără a ignorat aceste simptome mai mult decât comune și a fost diagnosticată cu un cancer grav.
Primul semn că ai probleme cu tiroida
Primele simptome care indică o problemă cu glanda tiroidă: hipertiroidism sau hipotiroidism.