Obiceiurile zilnice care pot duce la atac de cord: atenție cât de des ieși la masă în oraș

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Atacul de cord poate apărea fără vreun indiciu anterior, însă poate avea urmări foarte grave. Iată câțiva factori de risc la care ar trebui să fim atenți.

Un atac de cord, sau infarct miocardic, are loc atunci când o parte a mușchiului inimii nu primește suficient sânge, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „Cu cât trece mai mult timp fără tratament pentru a restabili fluxul sanguin, cu atât mai mare este afectarea mușchiului inimii”, explică ei. Există o serie de factori de risc pentru infarct miocardic, unii dintre ei, inclusiv vârsta și istoricul familial, care nu sunt sub controlul nostru. Cu toate acestea, există o serie de obiceiuri de zi cu zi care pot duce în cele din urmă la evenimentul potențial mortal.

Iată o serie de obiceiuri zilnice care cresc riscul unui infarct miocardic

Masa zilnic în oraș

Sigur, mesele în oraș ocazional nu vor duce la un atac de cord, dar mesele zilnice în oraș ar putea avea un impact negativ asupra inimii, deoarece este mai probabil să faceți alegeri nesănătoase la un restaurant. Când mâncați în oraș, Penn Medicine sugerează să acordați atenție detaliilor nutriționale, să nu alegeți pâine și cocktail-uri, să alegeți porții mai mici și să rezistați la toppinguri nesănătoase.

Lipsa exercițiului

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care ar trebui să le faceți pentru a menține sănătatea inimii este exercițiul fizic. „A fi inactiv contribuie la creșterea nivelului de colesterol din sânge și la obezitate. Persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat au o sănătate mai bună a inimii, inclusiv o tensiune arterială mai scăzută”, spune Clinica Mayo. Ghidurile de activitate fizică pentru americani, ediția a 2-a, publicate de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA, Oficiul pentru Prevenirea Bolilor și Promovarea Sănătății sugerează cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de exerciții săptămânale pentru a ajuta la gestionarea colesterolului și a tensiunii arteriale – doi factori de risc cheie pentru atacul de cord conform CDC. De asemenea, ajută la evitarea obezității.

Consumul de alcool

Deși un pahar de vin sau o bere ocazional nu va duce la un atac de cord, prea mult alcool poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii. Penn Medicine arată că poate crește tensiunea arterială și, de asemenea, poate duce la un nivel ridicat de trigliceride, cel mai frecvent tip de grăsime din corp. „Caloriile din alcool se adună. Când corpul are prea multe calorii, le transformă în trigliceride, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă”, explică ei. În plus, acele calorii suplimentare se pot traduce în obezitate, un alt factor de risc pentru boli de inimă.

Situații stresante

Aproape toată lumea se confruntă cu stres la un moment dat. Cu toate acestea, evitarea acestuia este în interesul nostru când vine vorba de sănătatea inimii. „Puteți răspunde la stres în moduri care vă pot crește riscul de a face un atac de cord”, explică Clinica Mayo. Deoarece stresul poate crește tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru atac de cord, găsirea unor modalități de a face față stresului vă poate reduce șansele de a suferi.

Fumatul

Potrivit Penn Medicine, fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă, responsabil pentru aproape o treime din decesele cauzate de boli de inimă. „De fiecare dată când trageți o țigară, introduceți peste 5.000 de substanțe chimice în corp, dintre care multe sunt dăunătoare sănătății. Una dintre aceste substanțe chimice este monoxidul de carbon, care scade cantitatea de oxigen din celulele roșii din sânge, astfel dăunând inimii. De asemenea, crește cantitatea de colesterol din artere - un alt factor de risc pentru boli de inimă", scriu ei. Și nu, vappingul nu este o alternativă sănătoasă. „Folosind o țigară electronică, vă expuneți în continuare la nicotină, toxine, metale și alți contaminanți – toți fiind periculoși pentru sănătatea dumneavoastră”, scriu ei. Cel mai bun mod de a preveni bolile cardiace legate de fumat? Renunțați la fumat. „Deși acest lucru poate fi o provocare, este mai dificil să trăiești cu boli de inimă sau să te recuperezi după un atac de cord”, scriu ei.

Consumul de droguri

Unele atacuri de cord sunt induse de consumul de droguri. „Folosirea de medicamente stimulatoare, cum ar fi cocaina sau amfetaminele, poate declanșa un spasm al arterelor coronare care poate provoca un atac de cord”, explică Clinica Mayo.

Cum să recunoști simptomele

Cunoașterea simptomelor unui atac de cord vă poate salva viața. Cu cât sunteți tratat mai devreme, cu atât aveți mai multe șanse de a supraviețui fără a suferi repercusiuni majore asupra sănătății. Conform CDC, cele mai frecvente semne sunt durerea sau disconfortul în piept „în centrul sau partea stângă a pieptului care durează mai mult de câteva minute sau care dispare și revine”, senzație de slăbiciune, amețeală sau leșin, durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gâtului sau spatelui, durere sau disconfort la unul sau ambele brațe sau umeri și dificultăți de respirație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel