Omicron, dr Vasi Rădulescu: poate fenta imunitatea avută natural sau prin vaccinuri

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus   Foto: Pixabay
Coronavirus Foto: Pixabay

Medicul Vasi Rădulescu scrie că Omicron se transmite mult mai ușor decât delta, ”iar asta poate fi foarte rău fără ca tulpina să aibă per se o letalitate mai mare”.

Într-o postare recentă, medicul cardiolog Vasi Rădulescu spune ce se știe deocamdată despre noua tulpină COVID, Omiron, apărută în Africa de Sud.

”Omicron. Ce știm, ce nu știm. E cazul să ne speriem? Știre: avem oficial tulpina nouă în România.Se vorbește deja intens despre noua tulpină omicron, cu origini africane. Lumea se sperie din mai multe motive: această tulpină poate face mai mult rău decât delta și chiar există riscul să fenteze imunitatea dobândită natural sau prin vaccinuri. Să o luăm ușurel. Omicron are multiple mutații față de delta și a devenit rapid dominantă în comunității din care a fost inițial izolată. Se transmite mult mai ușor decât delta, iar asta poate fi foarte rău fără ca tulpina să aibă per se o letalitate mai mare -> e suficient să fie la nivelul delta și, venind rapid peste o populație îmbătrânită, cu comorbidități, predominant nevaccinată, poate ieși un scenariu urât. Urât de tot”, scrie specialistul.

În ce privește vaccinurile anti-COVID, medicul Rădulescu susține că ”Omicron poate, de asemenea, fenta imunitatea avută deja natural sau prin vaccinuri. Dacă acele mutații sunt suficient de ample, tulpina va fi practic ca un virus nou, de nerecunoscut de apărarea făcută deja. Dacă e așa, o luăm de la capăt cu vaccinurile și tot. Dar să nu ne panicăm inutil. Neexistând încă dovezi clare, la fel de bine putem spune că tulpina va fi acoperită de vaccinurile existente. Mai durează câteva săptămâni până avem răspunsurile oficiale. Tindem să credem că vaccinurile nu au de ce să nu protejeze”.

Însă, adaugă el, ”mai multe lucruri nu știm încă și nu e bine să ne dăm cu părerea, ci să așteptăm date solide”. Iar până atunci, ne sfătuiește medicul să ne vaccinăm și să ne protejăm:

”1. Ne vaccinăm. Repet, nu avem motive puternice să credem că vaccinurile nu vor proteja. Până la omicron, să nu uităm că avem delta aici - asta e tulpina dominantă. Și vaccinurile oferă protecție înaltă.

2. Purtăm mască eficientă, ffp2 sau ffp3. În spații închise unde sunt alte persoane, în spații deschise aglomerate.

3. Nu știu dacă mai e cazul să scriu de igienă. Spălatul pe mâini e sfânt în orice boală infecțioasă.

4. Prudență la simptome -> la febră, tuse, oboseală, cefalee, ne izolăm preventiv, facem teste, vedem să nu fie Covid. Dacă e Covid, aveți postarea pinned din profil cu o mulțime de informații.5. Ne informăm corect din surse bune. Nu de la patroni de cluburi de fotbal. Nu luăm nici tratamente după ureche.—-Ca o curiozitate, au ales omicron, a 15-a literă din alfabetul grecesc, sărind peste Nu și Xi, pentru a fi mai ușor de reținut și a evita confuziile cu alți termeni sau nume (Xi e un nume popular în China). Despre cum apar mutațiile voi face o postare separată”, mai precizează medicul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel