OMS, avertisment: Producătorii de vaccinuri și țările bogate să le doneze vaccinuri țărilor sărace „în câteva zile, nu luni”

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri COVID-19 pentru lentoarea livrărilor către țările în curs de dezvoltare și a făcut apel către acestea, dar și către țările bogate, să se solidarizeze pentru a dona vaccinuri, „în câteva zile, nu luni”, pentru că „pandemia este departe de a se fi încheiat”.

Programul COVAX, creat de OMS pentru a dona vaccinuri COVID-19 țărilor în curs de dezvoltare, a livrat până acum 65 de milioane de doze unui număr de 140 de țări, dar în ritmul actual, până la sfârșitul lunii iunie vor fi livrate mult mai puține decât cele 190 de milioane plănuite inițial, a avertizat luni directorul OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferința de presă pe care o ține zilnic de la Geneva.

„Vrem ca producătorii de vaccinuri să se alăture eforturilor făcute de AstraZeneca”, companie de la care provin deocamdată majoritatea dozelor distribuite prin COVAX, a precizat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a insistat că această campanie de solidaritate „depinde de voința guvernelor și a companiilor”.

Șeful OMS a subliniat, în acest sens, că Pfizer s-a angajat să doneze 40 de milioane de doze programului COVAX, „însă mare parte dintre acestea vor ajunge în a doua jumătate a anului 2021 și noi avem nevoie acum de doze”.

Lucru similar se întâmplă și cu acordurile dintre OMS și compania Johnson & Johnson, în timp ce Moderna „a semnat un acord pentru a dona 500 de milioane de doze, dar majoritatea sunt promise pentru 2022”, în condițiile în care „avem nevoie urgent de sute de milioane de doze în 2021, într-un moment delicat al pandemiei”, a punctat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a subliniat că, în pofida unei scăderi a cazurilor de COVID-19 la nivel global în ultimele 7 zile comparativ cu săptămâna precedentă, o tendință remarcată deja la începutul lunii mai,  pandemia este departe de a se fi încheiat”.

„Există un decalaj uriaș între țările cu rate înalte de vaccinare, unde mentalitatea care primează este că pandemia s-a încheiat, și țări care se confruntă cu rate uriașe de infectare”, a explicat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a mai spus că lupta împotriva pandemiei trebuie să depășească obstacole precum apariția de noi variante ale coronavirusului, lipsa de oxigen în unele țări, sau relaxarea „excesiv de rapidă” a măsurilor de prevenire a infectărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel