OMS: China trebuie să coopereze mai bine în ancheta asupra originilor pandemiei

DCMedical Team |
Data publicării:
Liliecii poartă mii de coronavirusuri. Foto: Pixabay
Liliecii poartă mii de coronavirusuri. Foto: Pixabay

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) crede că China ar trebui să coopereze mai bine în ancheta privind originea pandemiei.

China trebuie "să coopereze mai bine" în ancheta asupra originilor pandemiei de COVID-19, primele cazuri ale căreia au fost detectate la Wuhan, în decembrie 2019, a declarat joi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), arată surse citate de Agerpres.
"Sperăm ca va exista o mai bună cooperare pentru ca noi să ştim ce s-a întâmplat cu adevărat", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă a OMS la Geneva.
"Prima problemă este de a oferi acces la datele brute şi eu am spus încă de la încheierea primei faze a anchetei că această problemă trebuie rezolvată, iar a doua (problemă) este aceea că a existat o tentativă prematură de a reduce numărul de ipoteze precum cea a laboratorului" în transmiterea la om, a subliniat Tedros.

El a făcut astfel aluzie la concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS, concluzii potrivit cărora este foarte puţin probabil ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator şi care privilegiază teza transmiterii de la animal la om prin intermediul unui animal, încă neidentificat.
Această teorie a scurgerii dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.

"Accidente de laborator se pot întâmpla, este un lucru destul de obişnuit. Am văzut din astea şi eu însumi am făcut erori", a declarat Tedros, cu referire la trecutul său de imunolog într-un laborator. "Prin urmare, aceasta se poate întâmpla şi a verifica ceea ce s-a întâmplat în laboratoarele noastre este important, iar noi avem nevoie de informaţii, de informaţii directe cu privire la care era situaţia din laboratoare" înainte de pandemie, a explicat el, făcând referire la faptul că o echipă de cercetători trimisă la faţa locului la începutul lui 2021 nu a avut acces la aceste date.

"Sper că va exista o mai bună cooperare şi noi vom continua să discutăm cu China şi statele membre" (ale OMS), a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că a fost stabilit cadrul celei de-a doua faze a anchetei asupra originilor pandemiei. "O datorăm celor 4 milioane de morţi" cauzate de pandemie, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel