Operația bariatrică crește riscul de fracturi. Obezitate

Dana Lascu |
Data publicării:
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Operația bariatrică - în mod special un anume tip de intervenție chirurgicală pentru pierdere în greutate - crește riscul de fracturi osoase.

Un nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine (link studiu), care a inclus 2.007 de pacienți suedezi cu obezitate care au făcut operația bariatrică - fie bypass gastric, banding gastric sau gastroplastie cu bandă verticală - și 2.040 de pacienți care nu au fost supuși unei intervenții chirurgicale (grupul de control), arată că o astfel de intervenție chirurgicală crește riscul de fracturi.

Din toate tipurile de operație bariatrică, bypassul gastric s-a dovedit a fi cel care crește cel mai mult rata de incidență a facturilor, pe parcursul unei urmăriri mediane de între 15 și 18 ani pentru diferitele grupuri de tratament.

Operația bariatrică cu cel mai mare risc

Ratele au fost de 22,9 la 1.000 de ani-persoană în acest grup, comparativ cu 10,4, respectiv 10,7 și 9,3 la 1.000 de persoane-an pentru gastroplastia cu bandă verticală, bandajul gastric și respectiv grupurile de control. Aceste rate se traduc prin 229, 104, 107 și 93 de persoane care suferă o fractură la 10.000 de persoane operate, pe parcursul unui an.

Riscul de fractură în grupul de bypass gastric a fost de 2,58 de ori mai mare decât în grupul de control, de 1,99 ori mai mare decât în grupul cu bandaj gastric și de 2,15 ori mai mare decât în grupul de gastroplastie cu bandă verticală.

„Rezultatele noastre arată că bypassul gastric crește riscul de fractură pe termen lung, atât în comparație cu îngrijirea non-chirurgicală a obezității, cât și în comparație cu alte două metode de chirurgie bariatrică utilizate în studiul nostru", a declarat autorul principal dr Sofie Ahlin, PhD, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

„Riscul crescut de fractură este un efect secundar grav care trebuie luat în considerare la selectarea procedurilor chirurgicale și ar trebui să fie, de asemenea, reținut în timpul urmăririi postoperatorii la pacienții care au trecut prin bypassul gastric".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel