Operație cezariană, bebelușii născuți astfel au imunitatea afectată

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului
Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului

Se știe că bebelușii născuți prin cezariană suferă mai frecvent de boli cronice, legate de sistemul imunitar, comparativ cu copiii născuți pe cale vaginală. Acum oamenii de știință au și confirmarea științifică, în urma unui studiul care a arătat că microbiomul nou-născuților este modificat după nașterea cezariană.

Cercetătorii de la Centrul de Sisteme Biomecanice (LCSB) ai Universității din Luxemburg împreună cu colegii lor din Suedia au observat că, în timpul unei nașteri naturale vaginale, bacteriile specifice din intestinul mamei sunt transmise copilului și stimulează copilului răspunsuri imune. Această transmitere este afectată la copiii născuți prin operație cezariană.

,,Acest lucru poate explica de ce, din punct de vedere epidemiologic, copiii născuți prin cezariană suferă mai frecvent de boli cronice, legate de sistemul imunitar, comparativ cu copiii născuți pe cale vaginală", a declarat prof.dr. Paul Wilmes, liderul studiului.

Oamenii se nasc fără germeni. Totuși, nașterea este în mod normal momentul în care bacteriile vitale importante încep să colonizeze organismul, inclusiv intestinul, pielea și plămânii. Cercetătorii au suspectat de mult că această colonizare timpurie stabilește cursul pentru sănătatea cuiva. Operația cezariană împiedică anumite bacterii, care intervin în mod obișnuit cu sistemul imunitar al bebelușului, să fie transmise de la mamă la nou-născut.

Paul Wilmes, șeful grupului de cercetare de la LCSB, și colegii săi au găsit prima dovadă a acestui fapt într-un studiu al nou-născuților - dintre care jumătate au venit pe lume prin operație cezariană.

,,Noi găsim substanțe bacteriene specifice care stimulează sistemul imunitar la copiii născuți pe cale vaginală. Dimpotrivă, stimularea imună la copiii prin cezariană este mult mai scăzută fie pentru că declanșatorii bacterieni sunt prezenți la niveluri mult mai mici, fie alte substanțe împiedică reacțiile imunitare inițiale să aibă loc", susține Wilmes.

Aceasta ar putea explica de ce nou-născuții prin cezariană sunt mai predispuși să dezvolte alergii, boli inflamatorii cronice și boli metabolice.

,,S-ar putea ca sistemul imunitar al acestor copii să fie stabilit pe o cale diferită. Acum vrem să investigăm această legătură și să găsim modalități prin care s-ar putea înlocui lipsa tulpinilor bacteriene materne la nou-născuții prin cezariană, de exemplu, prin administrarea de probiotice. Bineînțeles că nu ar trebui să intervenim prea mult în procesul de naștere. Bebelușii ar trebui să fie născuți prin operație cezariană doar atunci când este necesar din punct de vedere medical. Trebuie să fim conștienți de faptul că, făcând acest lucru, se pare că intervenim masiv în interacțiunile naturale dintre oameni și bacterii", subliniază Paul Wilmes.

Studiul integral îl găsiți aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel