Orele la care creierul funcționează optim. Ce alimente îi plac

Adisa Codruț |
Data publicării:
imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Profesorul și neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea spune care sunt orele când creierul nostru funcționează la capacitate maximă, dar și ce alimente îi sunt pe plac.

Organismul uman are nevoie de somn pentru a funcționa optim. O spune și profesorul Alexandru Vlad Ciurea: ”În acest somn lin, tot organismul se relaxează, se produce refacerea organismului în interior, totul, și organele se liniștesc, și celulele nervoase - la fel, se refac după ce toată ziua au lucrat. Nu poți continuu să tragi de tine. Faza cea mai bună de lucru: 8 ore de lucru, 8 de administrație, igienă și 8 ore de somn, se dă organismului somn”.

Potrivit acestuia, e bine să nu ne schimbăm ceasul biologic.

”E foarte interesant ce s-a constat: primul organ care pleacă la 1-2 noaptea - ficatul, căile biliare. Se pare că se trezesc primele să funcționeze. Urmează plămânii, urmează colonul, urmează o parte a corpului, mai intimă; testosteronul e maximum la 6 dimineața. Se pornește organismul și ajungem între ora 10-12 când elementul central, creierul funcționează la maximum.

Apoi stomacul. (...) Nu sunt deloc proști nici grecii, nici spaniolii că fac această siestă, se liniștesc, mănâncă liniștit, se odihnesc, apoi pornesc din nou, și apoi pornesc toate organele. Creierul mai are un maximum de funcționare, între ora 4 și 6 după-amiaza, apoi începe să se lase, iar apoi organele, rând pe rând, încep să funcționeze din ce în ce mai puțin.

Organele digestive nu funcționează noaptea, degeaba mergem noi și mâncăm noaptea tot felul de bunătăți, nu pot digera. De aceea când te culci cu burta plină nu poți digera. (...) Accidentele vasculare se petrec noaptea, infarctul miocardic - unele sunt ziua din cauza supărării - dar foarte multe sunt noaptea tocmai din cauză că organele acestea nu mai funcționează bine, iar noi le-am încărcat”, adaugă neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, la o emisiune Antena 3.

Acesta mai amintește că ”noi, toți, nu avem grijă de creier”.

”În primul rând, creierului îi trebuie să-i dăm aer, cât mai curat, să-i dăm apă - și, cu vârsta, trebuie să-i dăm apă cât mai alcalină; se produce o modificare de ph în organism - , să îi dăm exercițiu fizic că el simte imediat că-l împrospătează, să-i dăm o mâncare ușoară, acea mâncare mediteraneană, să respirăm, să punem toate organele în funcțiune fără să le încărcăm, să socializăm, nu să-l izolăm, și să-i dăm un tip de alimentație care îi place.

Ce-i place creierului? Da, îi place ciocolata, dar îi mai plac toate fructele, toate semințele - semințele de dovleac, acea simplă pe care am uitat să o mâncăm - , îi plac toate fructele de pădure, alunele, mango, toate nucile. 

Din nefericire, îi place și zahărul, dar trebui să-l evităm pentru că este un drog, îi place și ceaiul, carnea slabă - peștele slab, carnea de curcan. Vinul roșu deschide sinapsele, deschide vasele, creează o stare de activitate și de plăcere.

La sfârșitul zilei sau a săptămânii să-i programăm creierului o prăjiturică: ceva. De exemplu, eu mă gândesc că la sfârșitul acestei săptămâni mă duc la schi, la Brașov, și numai la asta mă gndesc. Este fantastic pentru mentenanța cerebrală. (...)

Trebuie să scoatem toate acele grăsimi, toate dulciurile, pâinea, viața sedentară, trebuie să ne mișcăm, să luăm aer”, spune profesorul Alexandru Vlad Ciurea.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel