Osteoporoză, probiotice care protejează sănătatea oaselor?

Dana Lascu |
Data publicării:
Oase  FOTO: pexels.com
Oase FOTO: pexels.com

Osteoporoza afectează în mod predominant adulții în vârstă, dar pierderea osoasă poate începe la vârsta de 40 de ani. Recent, oamenii de știință au descoperit că probioticele ar putea fi un instrument sigur și eficient pentru a ajuta la lupta împotriva pierderii de masă osoasă.

Oasele nu cresc și apoi rămân la fel pe tot timpul vieții. Osul este alcătuit din țesut viu care este în mod constant rupt și remodelat în os nou. Acest proces este mai eficient atunci când suntem tineri. În jurul vârstei de 30 de ani, organismul oprește creșterea masei osoase, iar odată ce ajungem la vârsta de 40 de ani, mai mult os ar putea fi distrus decât înlocuim.

Și femeile și bărbații o fac

În timp, acest lucru poate duce la osteoporoză. Oasele devin treptat mai subțiri, ceea ce poate duce la fracturi - chiar și în urma unei simple căderi. Femeile mai în vârstă tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta boala, dar aceasta nu afectează exclusiv femeile, ci poate afecta și bărbații.

Alți factori de risc pot include fracturile după vârsta de 50 de ani, menopauza precoce, dacă persoana în cauză are un corp de mai mici dimensiuni, fumatul și un istoric familial de osteoporoză.

Fracturile pot avea consecințe grave. De exemplu, în primul an după o fractură de șold, rata mortalității este de 24-30% din cauza riscului de complicații.

Osteoporoza devine din ce în ce mai dificilă, cu cât îmbătrânim, iar femeile tind să-și piardă rapid masa osoasă în timpul menopauzei. După ce trec de 70 de ani, atât bărbații cât și femeile pierd masa osoasă la aproximativ aceeași rată.

Sunt disponibile medicamente care pot ajuta la tratarea osteoporozei, dar prevenirea sau încetinirea pierderii osoase inițiale ar fi o îmbunătățire uriașă.

Prevenirea osteoporozei?

Un studiu recent, publicat în jurnalul Immunity, a testat capacitatea unui probiotic de a spori creșterea osoasă.
Cercetatorii - conduși de senior-autorul Roberto Pacifici - de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA - au abordat acest subiect pe șoareci de laborator. Oamenii de știință le-au dat suplimente cu un probiotic - Lactobacillus rhamnosus GG - pentru o perioadă de peste 4 săptămâni.

Echipa a constatat că probioticul a stimulat creșterea bacteriilor intestinale care produc un metabolit special numit butirat. Butiratul, la rândul său, a determinat celulele T din măduva osoasă să producă o proteină numită Wnt10b, care este vitală pentru creșterea osoasă.

Am fost surprinși de potența microbiomei intestinului în reglarea osului și de complexitatea mecanismului de acțiune al probioticelor", a declarat Roberto Pacifici.

El explică faptul că probioticele sunt oarecum controversate, spunând: „Deoarece mecanismul lor de acțiune în os nu este cunoscut, ele sunt considerate un fel de tratament alternativ, esoteric, nedovedit".

Cu toate acestea, cercetările arată că pot afecta structura osoasă într-un mod pozitiv. Pacifici crede, de asemenea, că numărul de bacterii conținute în probiotice poate fi la fel de important ca și probioticul utilizat, dar subliniază că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Limitele acestui studiu

Principalul lucru pe care trebuie să-l țineți minte din acest studiu este că acesta a fost făcut pe șoareci, și nu pe oameni. Autorii spun că există o mare nevoie de a continua cercetarea. Ei ar dori să înțeleagă dacă probioticele ar putea ajuta și în alte afecțiuni osoase și speră că această cercetare să fie continuată cu subiecți-oameni.

Constatările noastre vor trebui să fie validate în studii umane", explică Pacifici. El observă că, dacă aceste studii au succes, acesta poate deschide calea pentru un tratament ieftin și bine tolerat, care poate ajuta la optimizarea dezvoltării scheletice la tineri și poate ajuta la prevenirea osteoporozei la persoanele în vârstă.

Studiul poate fi consultat integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel