EXCLUSIV Pachețelul pentru școală. Alimentele care îi pot îmbolnăvi pe copii

Dr. Georgiana Mănăilă, medic gastroenterolog, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre cum ar trebui să arate pachețelul pentru școală al celor mici, pentru a evita anumite probleme...
Potrivit medicului, este extrem de important modul în care sunt preparate și depozitate alimentele. Anumite nereguli pot transforma pachețelul pentru școală într-un risc pentru sănătatea copiilor.
"Este destul de greu să știm modul de păstrare/preparare a alimentelor daca vorbim de magazine sau fast-food-uri. Alimentele trebuie depozitate corect la frigider (cărnuri, produse lactate), carnea trebuie corect preparata la o temperatura care asigură distrugerea potențialilor germeni, iar laptele trebuie tratat la o temperatura îndeajuns de înalta din aceleași motive. Lucrătorii fast-food trebuiesc să poarte mască și mănuși atât la preparare, cât și la servire. Riscurile alimentelor cumpărate de la magazinele din scoli sau din jurul acestora sunt aceleași pentru copii, ca și mâncarea din orice restaurant. Copilul trebuie învățat să cumpere doar de unde angajații poarta echipament corespunzător și să verifice în cazul alimentelor ambalate, termenul de valabilitate", a explicat dr. Georgiana Mănăilă.
Vezi și Ce boli digestive riscă cei mici la început de an școlar. Dr Georgiana Mănăilă explică
Alimentele care ar trebui evitate
Potrivit medicului, pachețelul cu mâncare de acasă poate fi o variantă sigură în ceea ce privește calitatea și modul de preparare al alimentelor, atâta vreme cât natura acestora permite consumul la cateva ore de la plecarea de acasă.
"Putem evita aceste aspecte, daca vorbim despre copii mai mici, prin a asigura de acasă pachețelul pentru scoală. Este destul de greu să facem un echilibru intre hrana sănătoasă și cea ușor de păstrat în siguranță; în cazul în care vorbim despre alimente care sunt puse de dimineața în ghiozdan și care vor fi consumate după-amiaza/seara (daca vorbim depsre copii cu program lung precum cei de la școlile vocaționale) trebuie să fim atenți ce alimente alegem.
În general de evitat sunt produsele lactate care sunt luate de acasă și transportate o zi întreagă în ghiozdan. De preferat ca acestea să fie procurate de la magazin, ambalate, copilul verificând data expirării la cumpărare, înainte de consum", spune medicul.
Ce punem în pachețel
Dr Mănăilă recomandă ca părinții să se orienteze către alimente neperisabile, atunci când pregătesc pachețelul pentru școală.
"Se poate face pachețel cu fructe ușor de consumat sau legume (de exemplu morcovi), sandwichuri, unde este de recomandat, în funcție și de conținut, să fie consumate în decurs de câteva ore, biscuiți, anumite genuri de prăjituri care se pot consuma ușor. A se evita însă prăjiturile cu crema abundentă/cremoase, atât din cauza greutății în păstrarea acestora reci cât și din cauza modului în care sunt consumate; cu alte cuvinte, desi copilul trebuie învățat să se spele oricum pe mâini înainte de masa, este de evitat un aliment care se poate împrăștia pe degete, cel mic rareori rezistând tentației de a-și curața degetele prin a și le baga în gură", atrage atenția dr. Mănăilă
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Motivele pentru care ai o stare de greață constantă. Cum o tratezi și când să mergi la doctor
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.