EXCLUSIV Pachețelul pentru școală. Alimentele care îi pot îmbolnăvi pe copii
Dr. Georgiana Mănăilă, medic gastroenterolog, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre cum ar trebui să arate pachețelul pentru școală al celor mici, pentru a evita anumite probleme...
Potrivit medicului, este extrem de important modul în care sunt preparate și depozitate alimentele. Anumite nereguli pot transforma pachețelul pentru școală într-un risc pentru sănătatea copiilor.
"Este destul de greu să știm modul de păstrare/preparare a alimentelor daca vorbim de magazine sau fast-food-uri. Alimentele trebuie depozitate corect la frigider (cărnuri, produse lactate), carnea trebuie corect preparata la o temperatura care asigură distrugerea potențialilor germeni, iar laptele trebuie tratat la o temperatura îndeajuns de înalta din aceleași motive. Lucrătorii fast-food trebuiesc să poarte mască și mănuși atât la preparare, cât și la servire. Riscurile alimentelor cumpărate de la magazinele din scoli sau din jurul acestora sunt aceleași pentru copii, ca și mâncarea din orice restaurant. Copilul trebuie învățat să cumpere doar de unde angajații poarta echipament corespunzător și să verifice în cazul alimentelor ambalate, termenul de valabilitate", a explicat dr. Georgiana Mănăilă.
Vezi și Ce boli digestive riscă cei mici la început de an școlar. Dr Georgiana Mănăilă explică
Alimentele care ar trebui evitate
Potrivit medicului, pachețelul cu mâncare de acasă poate fi o variantă sigură în ceea ce privește calitatea și modul de preparare al alimentelor, atâta vreme cât natura acestora permite consumul la cateva ore de la plecarea de acasă.
"Putem evita aceste aspecte, daca vorbim despre copii mai mici, prin a asigura de acasă pachețelul pentru scoală. Este destul de greu să facem un echilibru intre hrana sănătoasă și cea ușor de păstrat în siguranță; în cazul în care vorbim despre alimente care sunt puse de dimineața în ghiozdan și care vor fi consumate după-amiaza/seara (daca vorbim depsre copii cu program lung precum cei de la școlile vocaționale) trebuie să fim atenți ce alimente alegem.
În general de evitat sunt produsele lactate care sunt luate de acasă și transportate o zi întreagă în ghiozdan. De preferat ca acestea să fie procurate de la magazin, ambalate, copilul verificând data expirării la cumpărare, înainte de consum", spune medicul.
Ce punem în pachețel
Dr Mănăilă recomandă ca părinții să se orienteze către alimente neperisabile, atunci când pregătesc pachețelul pentru școală.
"Se poate face pachețel cu fructe ușor de consumat sau legume (de exemplu morcovi), sandwichuri, unde este de recomandat, în funcție și de conținut, să fie consumate în decurs de câteva ore, biscuiți, anumite genuri de prăjituri care se pot consuma ușor. A se evita însă prăjiturile cu crema abundentă/cremoase, atât din cauza greutății în păstrarea acestora reci cât și din cauza modului în care sunt consumate; cu alte cuvinte, desi copilul trebuie învățat să se spele oricum pe mâini înainte de masa, este de evitat un aliment care se poate împrăștia pe degete, cel mic rareori rezistând tentației de a-și curața degetele prin a și le baga în gură", atrage atenția dr. Mănăilă
-
-
-
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Grupa de sânge care te expune la cancer
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
