Pacienții cu COVID-19 tratați cu hidroxiclorochină, RISC MARE DE DECES. Studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Un nou studiu dezminte efectele benefice în COVID-19 ale medicamentului contra malariei, hidroxiclorochina. Riscul de deces este mai mare decât dublu la pacienții infectați cu coronavirus tratați cu acest medicament, față de cei care au primit tratamentul standard.

Aproximativ 28% dintre veteranii americani cu coronavirus care au fost tratați cu hidroxiclorochină au murit din cauza COVID-19. Prin comparație, doar 11% din cei 368 de veterani care au avut tratamentul standard de îngrijire - care include fluide administrate intravenos „de susținere" și intubație care îi ajută să respire - au murit. Este cel mai mare studiu pe acest medicament făcut până acum, în SUA, unde sunt peste 830.000 de cazuri de infectare și peste 45.600 de decese.

Studiul la nivel național nu a fost, însă, un experiment riguros. Dar, cu 368 de pacienți, este cel mai mare de până acum legat de hidroxiclorochina, cu sau fără antibioticul azitromicină ca parte din tratamentul contra COVID-19.

Studiul (link studiu) a fost postat pe un site online pentru cercetători – medrxiv - și nu a fost revizuit, deocamdată, de alți oameni de știință. El a fost finanțat din granturi de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și Universitatea din Virginia.

De altfel, experții reuniți de NIH au emis astăzi recomandări cu privire la utilizarea hidroxiclorochinelor în combinație cu antibiotic, invocând îngrijorări cu privire la toxicitatea tratamentului

Cercetătorii au analizat înregistrările medicale ale 368 de veterani de sex masculin spitalizați cu infecție cu coronavirus confirmată, la centrele medicale ale Administrației de Sănătate a Veteranilor, care au murit sau au fost externați până în 11 aprilie.

Aproximativ 28% dintre ei, cei cărora li s-a administrat hidroxiclorochina plus îngrijire obișnuită, au murit, față de 11% dintre cei care au primit doar îngrijire de rutină.

Aproximativ 22% dintre cei care au primit medicamentul plus azitromicină au murit și ei, dar diferența dintre acest grup și îngrijirea obișnuită nu a fost considerată suficient de mare pentru a exclude alți factori care ar fi putut afecta supraviețuirea.

Administrarea de hidroxiclorochină nu a făcut nicio diferență în necesitatea folosirii ventilatoarelor. Cercetătorii nu au urmărit efectele secundare, dar au remarcat un indiciu potrivit căruia hidroxiclorochina ar fi putut deteriora alte organe.

Se știe că medicamentul are efecte secundare potențial grave, inclusiv modificarea bătăilor inimii într-un mod care ar putea duce la moartea subită. La începutul acestei luni, oamenii de știință din Brazilia au oprit o parte dintr-un studiu care testează clorochina, un medicament mai vechi similar cu hidroxiclorochina, după ce un sfert din subiecți au dezvoltat problemele de ritm cardiac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel