SCANDALOS! Pacienți cu COVID-19, ținuți AFARĂ, în frig, cu orele: „avem o criză de spaţii”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Foto: Facebook.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Foto: Facebook.

Mai mulţi pacienţi COVID-19 au fost nevoiţi să aştepte afară, în frig, în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, din cauza lipsei de spaţii suficiente pentru aceştia şi a crizei de medici infecţionişti.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) are doar doi medici infecţionişti, fiind necesari încă trei, şi aşteaptă constituirea unei comisii care să aprobe darea în folosinţă a unor saloane în containere destinate special pacienţilor COVID-19, care stau goale şi nefolosite, în timp ce pacienţii confirmaţi aşteaptă în frig ca să fie consultaţi şi să li se facă analize, potrivit directorului instituţiei, Liliana Coldea.
„Din păcate, avem, în ultima perioadă, o creştere a numărului de cazuri COVID-19 pozitive, ceea ce a dus la apariţia acestor situaţii neplăcute, care au fost relatate şi trăite din păcate, de aceşti pacienţi. În prezent avem o criză de spaţii, în condiţiile în care noi trebuie să asigurăm şi protecţia zonelor verzi din spital, pentru a nu fi expuse riscurilor de contaminare. Trebuie să reţinem că în Unitatea de Primiri Urgenţe se gestionează atât urgenţele majore, care sunt non-COVID, cât şi urgenţele, respectiv pacienţii care sunt COVID-19 pozitivi. Am delimitat şi avem două spaţii, respectiv structura modulară care a fost construită în spatele Unităţii de Primiri Urgenţe şi încă un spaţiu, care este în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe, ca să delimităm cele două categorii de pacienţi, astfel încât să nu intersecteze. (...) Deci, spaţii suplimentare avem pe această structură nou creată, dar totul depinde de anumite autorităţi care trebuie să ne desemneze nişte membri în Comisia de recepţie, pentru că Comisia de recepţie nu se face doar cu membri din cadrul spitalului”, a declarat marţi, în timpul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, directorul SCJU Sibiu, citează agerpres.ro.

Potrivit acesteia, un pacient care a fost anunţat de către DSP că este pozitiv COVID-19 poate fi consultat abia după ora 13,00 de un medic infecţionist şi asta după ce aşteaptă câteva ore înainte să i se facă analizele de laborator şi cele radiologice. Cei doi infecţionişti consultă zilnic deja peste 100 de pacienţi internaţi şi alte zeci care vin să fie spitalizaţi. „În momentul în care pacientul COVID-19 este anunţat, este îndrumat spre spital. Se prezintă în Serviciul de Urgenţă. Se face această fişă în UPU, după care urmează efectuarea investigaţiilor de laborator şi investigaţii radiologice. Durata medie pentru investigaţiile de laborator este de două ore, iar investigaţia radiologică şi aceasta se face respectând circuitul şi după fiecare pacient se face o dezinfecţie şi aici timpul de aşteptare este crescut. (...) După ce avem aceste rezultate de laborator şi radiologice, urmează consultul de Boli Infecţioase. Trebuie să reţinem un aspect: avem doi medici infecţionişti în acest spital, care gestionează un număr de peste 100 de pacienţi, care sunt internaţi, plus cazurile din Terapie Intensivă. Deci, practic, posibilitatea lor de a examina aceşti pacienţi este după ora 13,00, în principiu, având în vedere că sunt peste 112 internaţi în fiecare zi şi pacienţi care trebuie să fie văzuţi şi, la Spitalul Judeţean, ne ocupăm de formele moderate şi severe”, a mai precizat Liliana Coldea.

Conducerea SCJU Sibiu a solicitat DSP să facă o programare a pacienţilor COVID-19 care vin la spital şi să ajute în găsirea a trei medici infecţionişti.
În replică, directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu, dă vina pe managementul spitalului pentru situaţie şi sugerează chiar demisia directorului.

„Direcţia de Sănătate Publică nu gestionează modul în a fi gestionate cazurile în Unitatea de Primiri Urgenţe. Spitalul Judeţean trebuie să rezolve această problemă. (...) Direcţia de Sănătate Publică nu poate să facă o planificare, aici nu suntem într-un aeroport. (...) Spitalul Judeţean trebuie să îşi rezolve problemele în UPU, trebuie să găsească spaţii (...). A fost o explozie de cazuri, situaţia este destul de delicată, sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de ajutor. (...) Am deschis anumite spitale, cum e Spitalul din Cisnădie unde sunt acum 50 de paturi şi care au preluat nu numai cazurile simple, ci şi cazurile medii. (...) Pacienţii trebuie să aibă o anumită răbdare, pentru că acest consult se face în ordinea în care au venit şi investigaţii radiologice, de laborator. (...) Acea adresă pe care am primit-o am redirecţionat-o, este acum la domnul Arafat. Dacă domnul Arafat găseşte trei medici infecţionişti în România în acest moment, unde situaţia este aproape peste tot la fel, ar fi foarte bine. (...) Dacă nu există posibilitate sau nu există voinţă sau nu se poate, cei care conduc aceste spitale trebuie să îşi asume sau să lase locul altora”, a declarat Gabriel Budescu în cadrul aceleiaşi şedinţe.

După acest schimb de replici între cei doi directori şi confirmarea situaţiei în care se află pacienţii COVID-19 care vin la Spitalul Judeţean, prefectul Mircea Creţu a convocat de urgenţă o nouă şedinţă, cu directorii DSP, ai Spitalului Judeţean, ai Ambulanţei şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 13,00, pentru găsirea unor soluţii ca să fie evitate cozile în aer liber, în frig, pentru bolnavii cu noul coronavirus.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel