Parazit, responsabil cu înfrumusețarea naturală. Cum te face să arăți mai bine. Efectele adverse sunt semnificative

Monika Baciu |
Data publicării:
parazit - FOTO: Freepik
parazit - FOTO: Freepik

Un parazit te poate face mai frumos. Efectele adverse sunt semnificative.

Un parazit care trăiește în creier te poate face mai atrăgător. Parazitul Toxoplasma gondii poate face ca trăsăturile unei persoane să se schimbe, iar aceasta să arate mai atractivă. Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Brain, Cognition and Mental Health, parazitul responsabil pentru afectarea creierului gazdei și potențial vinovată pentru cauzarea afecțiunilor neurologice poate face de fapt gazda mai atractivă.

Toxoplasma gondii, ce este

Toxoplasma gondii este un parazit răspândit de pisici care poate infecta oamenii, provocând o afecțiune numită toxoplasmoză. Acesta prezintă simptome minime sau deloc, cu excepția cazului în care gazda este imunocompromisă, caz în care toxoplasmoza poate fi mortală.

Odată stabilit în omul gazdă, acesta poate fi apoi răspândit prin contact sexual. Această transmitere sexuală reprezintă o provocare pentru parazit - au prea mult de un efect asupra gazdei, și este puțin probabil să găsească un partener și să-l răspândească mai departe.

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar care provoacă boala infecțioasă toxoplasmoza. Oamenii de știință au fotografiat persoane care au fost sau nu infectate cu parazitul. S-a considerat că persoanele infectate păreau "mai sănătoase și mai atractive. Parazitul ne poate manipula pentru a ne face mai dezirabili, ajutând la transmitere, susțin oamenii de știință.

Vezi și: Qatar. De ce e bine să te uiți la meciurile de fotbal. Beneficiile uimitoare pe care le vei simți

În timp ce, de obicei, bolile ne fac să ne simțim mai rău, un parazit viclean îi face pe purtătorii săi să fie mai atrăgători din punct de vedere fizic, susține un nou studiu.  

În cadrul experimentelor, voluntarii au privit fotografii ale unor persoane care fuseseră sau nu infectate cu Toxoplasma gondii, parazitul care provoacă toxoplasmoza.

Parazitul se răspândește prin expunerea la fecale de pisici infectate, precum și prin alimente contaminate sau prin contact sexual cu o persoană infectată.

Vezi și: Narcolepsia, somnolența din timpul zilei, cauze. Poate fi semnul unei tumori cerebrale

Toxoplasma gondii te face mai atrăgător

Modul în care Toxoplasma gondii manipulează creierul este destul de bine caracterizat, dar dacă schimbă fenotipul (ceea ce vedem când ne uităm la o altă persoană) este prost înțeles. Cercetătorii au emis ipoteza că ar putea schimba caracteristicile gazdei pentru a crește șansele de reproducere sexuală și au pus-o la încercare într-un nou studiu, potrivit IFL Science.

Prelevând un eșantion de 35 de persoane infectate și 178 de persoane neinfectate, un grup separat de "evaluatori" au fost rugați să evalueze fiecare participant în funcție de atractivitatea percepută, în timp ce măsurătorile care ar putea juca un rol în atractivitate au fost luate de la fiecare. Acestea au inclus indicele de masă corporală, simetria feței, afecțiunile minore și multe altele.

Când toate rezultatele au fost ridicate, a apărut o diferență semnificativă între cele două grupuri. Persoanele infectate au fost evaluate ca fiind mai sănătoase și mai atractive la nivel global, bărbații infectați având fețe mai simetrice, iar femeile infectate având, de asemenea, mai multă simetrie, mai mulți parteneri sexuali, indicele de masă corporală mai mic și o atractivitate percepută mai mare.

Unele studii au identificat creșteri de testosteron la bărbații infectați cu Toxoplasma gondii, care ar putea reprezenta modificările în structura facială observate la bărbați. Alternativ, persoanele mai sănătoase își pot permite costurile fiziologice de a avea un parazit, denaturând eșantioanele de persoane infectate. Indiferent, trebuie să se lucreze mult mai mult pentru a înțelege exact ce se întâmplă la nivel celular pentru ca paraziții să schimbe fenotipurile umane atât de drastic.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci usturoi crud. Ce efecte are asupra organismului

Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Toxoplasmoza este o afecţiune ce poate surveni în urma infestării cu un parazit. Boala poate afecta fătul.

Toxoplasmoza are o rată a infectării mult mai crescută în regiunile ce prezintă un climat cald şi umed, la o altitudine joasă, întrucât ouăle acestui parazit supravieţuiesc mai bine în aceste medii înconjurătoare.

Toxoplasmoza afectează femeile însărcinate

În general, cei care prezintă riscul de a suferi de toxoplasmoză sunt femeile gravide şi indivizii cu un sistem imunitar deficitar, precum persoanele afectate de HIV/SIDA.

Am discutat cu prof. univ. dr. Carmen Dorobăț despre ce complicații pot surveni în urma infecției. Medicul a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce trebuie să facem atunci când avem în preajmă pisici.

”Toxoplasmoza este o boală care este căutată la femeile care sunt însărcinate sau au intenția să rămână însărcinate pentru că poate determina infecția copilului.

Toxoplasmoza,  de regulă și clasic se spune că se ia de la pisică, pentru că pisica este gazda acestui parazit.

Acest parazit nu infectează pisica pentru a-i determina boală. Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă, dar la om determină boală”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel