Peste 1.500 de afecțiuni respiratorii în Dâmbovița, în ultimele două săptămâni

Angela Sabău |
Data publicării:
Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii
Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii

Peste 1.500 de cazuri de afecțiuni respiratorii au fost înregistrate în ultimele două săptămâni în județul Dâmbovița. Peste 130 au avut nevoie de internare.

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a transmis într-un comunicat de presă că în primele două săptamâni ale anului 2020, în urma centralizării datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 1.527 de afecţiuni respiratorii, din care 134 de cazuri au fost internate.

În perioada 6-12 ianuarie 2020  au fost 566 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare cu 32 de cazuri internate şi 120 de pneumonii, din care 35 de cazuri spitalizate;
În perioada 13-19 ianuarie 2020  au fost înregistrate 729 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 35 de cazuri internate şi 112 pneumonii, din care 32 de cazuri spitalizate.

De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 19 ianuarie 2020, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti, 10 cazuri de gripă AH1 şi B, 9 dintre acestea fiind diagnosticate în ultimele două săptămâni de supraveghere.
„Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, iar la acest moment, conform criteriilor de evaluare a formelor de manifestare, în judeţul nostru se desfăşoară o activitate gripală sporadică”, se mai arată în documentul remis rpesei.

Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

Cum ne protejăm de gripă

Pentru a evita îmbolnăvirea, DSP Dâmbovița face următoarele recomandări:
- nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului;
- mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
- se vor evita aglomeraţiile umane;
- se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut);
- curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.

Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

„Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicaţii grave, au fost vaccinate 54.867 de persoane”, mai arată documentul, remis presei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel