Petele pe piele, date de vârstă sau semn de cancer?


Experții explică modul în care factori precum forma și culoarea petelor de pe piele pot dezvălui dacă acestea sunt inofensive sau ascund boli periculoase

Cancerul de piele poate părea mai puțin amenințător decât cancerul de sân, de plămâni sau de colon, dar dacă aveți cea mai gravă formă de cancer de piele, melanomul, acesta poate fi fatal. Un dermatolog îți poate efectua o analiză amănunțită a pielii, notează University Health News. 

Cum faci diferența dintre petele datorate vârstei, alunițele și cancerul de piele?

Identificarea punctelor de vârstă

Dacă aveți 50 de ani sau mai mult, probabil că veți observa pete care se dezvoltă pe mâini, față și alte zone ale pielii care au fost expuse la soare. „Lentigine solare" este termenul medical pentru aceste zone de decolorare a pielii care sunt denumite în mod obișnuit „pete de vârstă" sau „pete hepatice".

„Lentigenele sunt pete clar definite, de culoare cafenie sau maro deschis. Alunițele benigne (necanceroase) sunt de obicei brune până la maro închis și pot fi plane sau crescute. Melanoamele pot fi mai mari și mai întunecate decât alunițele ", explică Shari Lipner, MD, PhD, dermatolog la Weill Cornell Medicine.

Dr. Lipner spune că lentiginele se pot forma din cauza unei dispoziții genetice sau ca urmare a expunerii la soare. Lentigenele nu sunt canceroase sau periculoase, dar persoanele care au avut o expunere semnificativă la soare în trecut au mai multe șanse să le aibă, precum și un risc crescut de a dezvolta cancer de piele.

Importanța screeningului

Dacă aveți un risc de cancer de piele, este înțelept să faceți un examen dermatologic la fiecare doi ani. Este posibil ca un melanom să nu pară foarte amenințător, dar cu cât este nedetectat și netratat, cu atât cancerul se va răspândi în alte zone ale corpului tău.

Un dermatolog este cel mai în măsură pentru a diagnostica cancerul de piele. Pe lângă pregătirea riguroasă, avem și aparate speciale și dispozitive numite dermatoscopuri care ajută la diferențierea dintre lentigine, alunițe și cancere de piele ", spune Dr. Lipner.

Între vizitele la dermatologului dvs., faceți o auto-verificare lunară a pielii pentru a vă monitoriza alunițele, petele brune și pistruii, precum și orice pete sau creșteri noi care apar. Efectuați auto-examenul sub o lumină strălucitoare, folosind o oglindă lungă, precum și o oglindă de mână. Și, asigurați-vă că vă verificați buzele, gura, urechile, scalpul, sub sâni, unghiile și unghiile, între degete și degetele de la picioare, tălpile picioarelor și organele genitale.

Cunoaște riscurile

Un milion de persoane în vârstă de 65 de ani și mai în vârstă dezvoltă un tip de cancer de piele în fiecare an și, de asemenea, au cea mai mare rată de deces cauzată de melanom. Expunerea cumulativă la soare este principalul contribuitor la riscul mai mare al adulților în vârstă.

De asemenea, aveți un risc mai mare de cancer de piele dacă aveți:

Piele deschisă la culoare
Păr roșu sau blond
O istorie de arsuri solare și / sau locuri de muncă de vară în aer liber timp de trei sau mai mulți ani ca adolescent
Un număr mare de alunițe
Istoric de keratoze actinice
Frecarea marcată a spatelui superior
Un istoric personal sau familial al bolii

Reducerea expunerii la razele UV ale soarelui este singura acțiune pe care o puteți întreprinde pentru a reduce riscul de cancer de piele

Dacă petreci timp la soare, chiar și iarna, folosește o protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare, care este etichetat „spectru larg;" asta înseamnă că protejează atât împotriva luminii UVA, cât și a UVB. Folosiți protecție solară chiar și în zilele înnorate - aproximativ 80 la sută din razele soarelui se pot filtra prin nori.

Aplicați protecție solară cu 15 până la 30 de minute înainte de expunerea la soare. Acoperiți orice piele expusă, inclusiv urechile, buzele, spatele gâtului și scalpul în cazul în care părul se subțiază. Pentru o protecție suplimentară, stați în afara razelor solare directe între orele 10 și 16 p.m.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel