Pierdere în greutate "uluitoare" cu Tirzepatide: Este foarte puternic. 9 din 10 persoane au slăbit. Am reușit în sfârșit să obținem ceva ce am căutat timp de decenii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Tirzepatide - Foto: Freepick
Tirzepatide - Foto: Freepick

Tirzepatide oferă rezultate uimitoare în lupta cu kilogramele în plus. 9 din 10 persoane au slăbit cu acest medicament. "Este foarte puternic și cred că rolul dieteticianului se va schimba". 

Conform celor mai recente rezultate ale studiului SURMOUNT-1, s-au obținut reduceri substanțiale ale greutății corporale în toate categoriile de indice de masă corporală (IMC), precum și o îmbunătățire a compoziției corporale, cu tirzepatidă (Mounjaro) la adulți pentru controlul cronic al greutății.

Noua analiză a arătat că până la 63% dintre participanți au obținut o reducere a greutății corporale de cel puțin 20%, iar toate cele trei doze de tirzepatidă (5 mg, 10 mg și 15 mg) au condus la o reducere substanțială, semnificativă din punct de vedere clinic și susținută a greutății corporale în comparație cu placebo la 72 de săptămâni de urmărire.

Pierderea medie în greutate a fost de -16,0%, -21,4% și -22,5% cu Tirzepatidă 5 mg, 10 mg și 15 mg, comparativ cu -2,4% pentru placebo. Iar în rândul participanților care au luat cea mai mare doză de Tirzepatidă de 15 mg, 96%, 90% și 78% dintre pacienți au obținut reduceri ale greutății de cel puțin 5%, 10% și 15%.

Tirzepatida este aprobată în Statele Unite și în Uniunea Europeană pentru tratamentul diabetului de tip 2, dar nu este încă aprobată pentru obezitate în nicio țară. Producătorul Tirzepatidei, Eli Lilly, intenționează să solicite aprobarea medicamentului ca tratament pentru obezitate de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), de la Agenția Europeană pentru Medicamente și în alte teritorii începând cu anul 2023, arată Medscape.

9 din 10 persoane au atins pragul de reducere a greutății corporale

 

Indiferent de categoria inițială de IMC, 9 din 10 persoane au atins pragul de reducere a greutății corporale de ≥ 5% în toate dozele de Tirzepatidă, iar la dozele mai mari, peste o treime au obținut o pierdere în greutate de 25% sau mai mult.

"Similar cu stilul de viață și cu tratamentele chirurgicale, participanții la Tirzepatidă au avut o reducere procentuală de aproximativ trei ori mai mare a masei de grăsime în comparație cu masa slabă, ceea ce a dus la o îmbunătățire generală a compoziției corporale", a raportat co-investigatorul SURMOUNT-1, Louis Aronne, MD, Comprehensive Weight Control Center, Weill Cornell Medicine, New York City.

"Aceasta este o pierdere în greutate uluitoare", a remarcat Aronne. "Pentru a o pune în perspectivă, pierderea medie în greutate la persoanele care au suferit o operație Lap-Band este de 17%, pierderea medie în greutate pentru gastrectomia cu manșon este de 25%, iar bypass-ul gastric este de 33%, ceea ce plasează efectele tirzepatidei direct în domeniul chirurgiei bariatrice".

"Ceva ce am căutat timp de decenii, am reușit în sfârșit să obținem", a afirmat el. "Încă îmi amintesc exact unde mă aflam când am văzut aceste rezultate pentru prima dată în aprilie anul trecut. Am știut că se întâmplă ceva mare", a declarat Aronne la prezentarea celor mai recente analize la Congresul European privind obezitatea (ECO) 2023. Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în 2022 în New England Journal of Medicine (NEJM).

Moderatorul Gabriella Lieberman, MD, endocrinolog și șef al Centrului israelian pentru managementul greutății, Sheba Medical Center, Ramat-Gan, Israel, a salutat studiul, dar și-a exprimat, de asemenea, prudența. "Este foarte puternic, dar, așa cum vedem în general cu terapiile puternice, cred că va schimba modul în care privim sfaturile nutriționale și rolul dieteticianului se va schimba. Sunt un pic îngrijorată că medicamentul merge repede, iar suportul, care este crucial în cazul acestor tratamente, nu ține pasul, și va trebui să ne confruntăm cu unele efecte mai târziu, cum ar fi sarcopenia", a subliniat ea, vorbind pentru Medscape Medical News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel