Pierdere memorie bărbați, alimente care opresc declinul

DCMedical Team |
Data publicării:
Alimente, dietă
Alimente, dietă

Pierdere memorie bărbați, alimente: Sucul de portocale, verdețurile și fructele de pădure pot fi legate de reducerea pierderii de memorie la bărbați, arată un studiu publicat în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Consumul de verdețuri, vegetalele roșii cu portocalii, fructele de fructe de pădure și sucul de portocale pot fi asociate cu un risc mai scăzut de pierdere a memoriei, în timp, la bărbați, potrivit unui studiu publicat în ediția online a revistei Neurology® din 21 noiembrie 2018, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Unul dintre cei mai importanți factori din acest studiu este că am fost în măsură să cercetăm și să urmărim un grup atât de mare de bărbați pe o perioadă de 20 de ani, ceea ce a permis rezultate foarte bune”, a spus autorul studiului, doctorul în științe medicale Changzheng Yuan, d la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan din Boston. „Studiile noastre oferă în continuare dovezi că alegerile dietetice pot fi importante pentru a menține sănătatea creierului”.

Peste 27.000 de bărbați urmăriți 20 de ani

Studiul a analizat 27.842 de bărbați cu o vârstă medie de 51 de ani, care erau toți profesioniști din domeniul sănătății. Participanții au completat chestionarele despre câte porții de fructe, legume și alte alimente au mâncat în fiecare zi la începutul studiului și apoi la fiecare patru ani timp de 20 de ani. O porție de fructe este considerată o ceașcă de fructe sau o jumătate de ceașcă de suc de fructe. O porție de legume este considerată o ceașcă de legume crude sau două de verdețuri.

Participanții au făcut teste subiective ale abilităților de gândire și memorie cu cel puțin patru ani înainte de sfârșitul studiului, când aveau o vârstă medie de 73 de ani. Testul este conceput pentru a detecta schimbările pe care oamenii le pot observa în cât de bine își amintesc lucrurile înainte ca aceste modificări să fie detectate prin teste cognitive obiective.

Schimbările de memorie raportate de participanți ar fi considerate precursori ai unei insuficiențe cognitive ușoare. Cele șase întrebări includ: „Aveți mai multe probleme decât de obicei ca să vă amintiți o scurtă listă de articole, cum ar fi o listă de cumpărături?” și „Aveți mai multe dificultăți decât de obicei după o conversație de grup sau un complot dintr-un program TV din cauza memoriei?

Un total de 55% dintre participanți aveau abilități bune de gândire și de memorie, 38% aveau abilități moderate, iar 7% aveau abilități slabe de gândire și memorie, se arată într-un material dat publicității de Academia Americană de Neurologie.

Ce și cum au consumat

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri pe baza consumului lor de fructe și legume. Pentru legume, cel mai mare grup a mâncat aproximativ șase porții pe zi, comparativ cu aproximativ două porții pentru cel mai mic grup. Pentru fructe, grupul de vârf a mâncat aproximativ trei porții pe zi, comparativ cu o jumătate pentru grupul de jos.

Bărbații care au consumat cele mai multe legume aveau o probabilitate cu 34% mai mică de a avea declin de gândirefață de bărbații care au consumat cele mai puține legume. Un total de 6,6% dintre bărbații din grupul de vârf au dezvoltat o funcție cognitivă slabă, comparativ cu 7,9% dintre bărbații din grupul de jos.

Bărbații care au băut suc de portocale în fiecare zi au a avut o probabilitate cu 47% mai mică să dezvolte declin de gândire decât bărbații care au băut mai puțin de o porție pe lună. Această asociere a fost observată în principal pentru consumul regulat de suc de portocale printre cei mai bătrâni bărbați.

Un total de 6,9 la sută dintre bărbații care beau suc de portocale în fiecare zi au dezvoltat un declin cognitiv slab, comparativ cu 8,4 la sută dintre bărbații care au băut suc de portocale mai puțin de o dată pe lună. Această diferență de risc a fost ajustată pentru vârstă, dar nu ajustată pentru alți factori legați de modificările raportate în memorie.

E bine să mănânci sănătos, dar nu e știe exact de ce

Bărbații care au mâncat cele mai multe fructe în fiecare zi au fost mai puțin predispuși să dezvolte declin slab de gândire, dar această asociere a fost slăbită după ce cercetătorii au adaptat datele pentru alți factori alimentari care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi consumul de legume, suc de fructe, cereale integrale și lactate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat o mai mare cantitate de fructe și legume, cu 20 de ani mai devreme, au avut un risc mai mic de a dezvolta probleme de gândire și de memorie, indiferent dacă au consumat sau nu cantități mai mari de fructe și legume cu aproximativ șase ani înainte de testul de memorie.

Studiul nu arată că un consum de fructe și legume, ori de suc de portocale reduce pierderea de memorie ci arată doar o relație între ele.

O limitare a studiului a constat în faptul că abilitățile de memorie și gândire ale participanților nu au fost testate la începutul studiului pentru a vedea cum s-au schimbat pe parcursul lui. Cu toate acestea, deoarece toți participanții au absolvit formarea profesională, se poate presupune că au început cu funcții cognitive relativ înalte în viața adultă timpurie. În plus, participanții la studiu au fost toți profesioniștii de sănătate de sex masculin, cum ar fi stomatologi, oftalmologi și medici veterinari. Astfel, rezultatele nu se pot aplica femeilor și altor grupuri de bărbați.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel