Planta dezinfectantă care reduce tusea și durerile în gât, inhibă cancerul de sân și reglează tensiunea

Această plantă este cunoscută în gastronomie pentru gustul său aparte și poate fi folosită și pentru îmbunătățirea imunității sau a stării de bine.
Pe lângă proprietățile sale în gastronomie, dar și pentru gustul său distinct, această plantă are și beneficii pentru sănătate, astfel că nu trebuie deloc neglijată folosirea acestuia.
O porție de 100 grame din această plantă conține:
- calorii 101
- carbohidrați 24,45 grame
- proteine 5,56 g
- grăsimi totale 1,68 g
- fibre 14 g
- folați 11% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 11% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 8% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 27% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 36% DZR
- tiamina (vitamina B1) 4% DZR
- vitamina A 158% DZR
- vitamina C 266% DZR
- sodiu 0,5% DZR
- potasiu 13% DZR
- fier 218% DZR
- mangan 75% DZR
- magneziu 40% DZR
- zinc 16,5% DZR
- beta-caroten.
Beneficii pentru sănătate
Este vorba despre cimbru, cel care este folosit cu mare succes în gastronomie, pentru acțiunea sa aromatizantă, dar și în cosmetică sau pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății, printre acestea numărându-se reglarea tensiunii, întărirea imunității sau îmbunătățirea dispoziției, precum și lupta împotriva anumitor tipuri de cancer.
Acnee
Cu proprietăți antibacteriene, cimbrul este benefic împotriva acnee, putând fi folosit sub formă de tinctură sau de ulei.
Reglează tensiunea arterială
Un studiu de laborator din 2014 a arătat că extractul de cimbru a scăzut semnificativ ritmul cardiac la șobolanii cu tensiunea arterială ridicată. De asemenea, a fost capabil să le scadă și colesterolul. Totuși, este nevoie de studii și pe oameni pentru a confirma aceste efecte, notează Healthline.
Tusea și infecțiile tractului respirator
Conținutul de timol din uleiul de cimbru are proprietăți antispastice, iar în amestec cu primula, uleiul esențial de cimbru și-a arătat eficiența în reducerea tusei și în reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răcelile comune. Astfel, ceaiul de cimbru poate fi folosit atunci când vă confruntați cu tuse sau cu durere de gât.
Creșterea imunității
Prin conținutul crescut de vitamina A și vitamina C, dar și de nutrienți, cimbru este un aliment care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.
Inhibă cancerul de sân
Un studiu in vitro din 2018 a constatat că atât uleiurile esențiale de cimbru, cât și cele de cuișoare inhibă liniile celulare de cancer de sân. Un studiu din 2021 a replicat aceste rezultate.
Aceste studii oferă doar dovezi foarte slabe ale unui potențial beneficiu al cimbrului pentru cancer, fiind necesare studii la om pentru a confirma orice beneficii potențiale.
Conservant alimentar
Cimbrul, sub formă de ulei, este eficient în eliminarea bacteriilor și ciupercilor alimentare, potrivit unui studiu publicat în Journal of Medicine and Life, citat de sursa menționată. De asemenea, uleiul de cimbru are efecte antibacteriene împotriva bacteriilor, inclusiv Salmonella, Staphilocous Aureus și Helicobacter pylori.
Dezinfectant
Sezonul rece vine cu o serie de probleme ale casei, iar cel mai prezent poluant în case este mucegaiul. Uleiul de cimbru este eficient în combaterea acestuia. Un studiu din 2007 sugerează că cimbrul poate fi folosit ca dezinfectant în locuințele în care există o concentrație scăzută de mucegai. Cu toate acestea, dacă găsiți mucegai în cantități semnificative este recomandat să apelați la firme specializate pentru a-l îndepărta, prin metode chimice.
Combate insectele
Agenția pentru Protecția Mediului susține că timolul, unul dintre compușii chimici din cimbru, este un ingredient în multe pesticide - atât pentru exterior, cât și pentru interior - și este folosit în mod obișnuit pentru a ținti:
- bacteriile
- viruși
- șobolani
- șoareci
- alți dăunători de animale
Un studiu din 2021 a arătat că uleiul esențial de cimbru este eficient împotriva țânțarilor adulți și a larvelor acestora.
Aromaterapie
Cimbrul este folosit atât în industria cosmetică, prin conținutul său de compuși cu efect asupra pielii, dar și în aromaterapie. Sub formă de plantă uscată poate fi pus în potpourri și lăsat fie în dulapul cu haine sau pe lângă pat, având efect inclusiv asupra stării de bine.
Îmbunătățește starea de bine
Uleiul esențial de cimbru este folosit în aromaterapie, dar și terapeutic, datorită substanței active carvacrol. Potrivit unui studiu de laborator, carvacrol a indicat o creștere a concentrației de serotonină și dopamină, doi hormoni responsabili cu buna-dispoziție.
Uleiul de cimbru, 7 beneficii pentru sănătate. Efecte împotriva cancerului de sân și H. Pylori
Planta de cimbru este sursa uleiului esențial de cimbru, ce poate fi utilizat în cosmetică, dar și în aromaterapie. Uleiul de cimbru are proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antibacteriene.
Există o serie de studii care susțin capacitatea uleiului esențial de cimbru de a reduce sau elimina bacteriile de origine alimentară, de a susține sănătatea inimii, dar și de a atenua inflamațiile. De asemenea, prin conținutul său de timol, care se găsește atât la planta proaspătă, cât și în ulei, cimbrul dezvoltă și acțiune antihelmentică, antibacteriană și antifungică.
Uleiul de cimbru conține mai mulți compuși care au beneficii pentru sănătate. Acești compuși includ:
- carvacrol
- timol
- linalool
- cineol
- camfor
- borneol.
Acești compuși chimici sunt benefici pentru diferite utilizări ale uleiului de cimbru. Citește mai departe AICI.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).