Uleiul de cimbru, 7 beneficii pentru sănătate. Efecte împotriva cancerului de sân și H. pylori

Sonia Baciu |
Data publicării:
uleiul de cimbru 7 beneficii pentru sanatate. FOTO: colaj Freepik @sashakochetkova @chamillewhite
uleiul de cimbru 7 beneficii pentru sanatate. FOTO: colaj Freepik @sashakochetkova @chamillewhite

Uleiul de cimbru, beneficii și contraindicații.

Cimbrul, pe lângă proprietățile sale în gastronomie, are și beneficii pentru sănătate, astfel că nu trebuie deloc neglijată folosirea acestuia ca atare ori sub formă de ulei. Planta de cimbru este sursa uleiului esențial de cimbru, ce poate fi utilizat în cosmetică, dar și în aromaterapie. Uleiul de cimbru are proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antibacteriene.

7 beneficii pentru sănătate ale uleiului de cimbru

Există o serie de studii care susțin capacitatea uleiului esențial de cimbru de a reduce sau elimina bacteriile de origine alimentară, de a susține sănătatea inimii, dar și de a atenua inflamațiile. De asemenea, prin conținutul său de timol, care se găsește atât la planta proaspătă, cât și în ulei, cimbrul dezvoltă și acțiune antihelmentică, antibacteriană și antifungică.

Uleiul de cimbru conține mai mulți compuși care au beneficii pentru sănătate. Acești compuși includ:

- carvacrol

- timol

- linalool

- cineol

- camfor

- borneol.

Acești compuși chimici sunt benefici pentru diferite utilizări ale uleiului de cimbru.

1. Acnee. Uleiul de cimbru este eficient în reducerea bacteriilor care cauzează acneea, motiv pentru care este folosit în industria cosmetică.

Un studiu pe animale care a comparat uleiul de cimbru cu uleiul de oregano a constatat că ambele au fost capabile să elimine bacteriile, dar că uleiul de oregano a fost mai eficient.

2. Alopecia areata. Uleiul de cimbru amestecat cu alte uleiuri esențiale și un ulei suport, cuplat cu masaj, poate fi folosit ca tratament pentru a preveni căderea părului.

3. Cancerul de sân. Un studiu foarte preliminar a constatat că extractul de cimbru sălbatic (cimbrișor) ar putea, în cele din urmă, să se arate promițător în combaterea cancerului de sân, notează Healthline.

4. Tusea și infecțiile tractului respirator. Conținutul de timol din uleiul de cimbru are proprietăți antispastice, iar în amestec cu primula, uleiul esențial de cimbru și-a arătat eficiența în reducerea tusei și în reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răcelile comune.

5. Boli de inimă. Un studiu de laborator din 2010, publicat în Journal of Lipid Research a constatat că unul dintre compușii din uleiul de cimbru, carvacrolul, este un agent antiinflamator cu efecte cardioprotectoare.

6. Sănătatea orală. Uleiul de cimbru poate fi folosit pentru reducerea inflamațiilor și a infecțiilor din cavitatea orală, prin conținutul său de timol. Acesta este eficient pentru sănătatea orală, fiind folosit ca ingredient în apa de gură.

7. Conservant alimentar. Uleiul de cimbru este eficient în eliminarea bacteriilor și ciupercilor alimentare, potrivit unui studiu publicat în Journal of Medicine and Life, citat de sursa menționată. De asemenea, uleiul de cimbru are efecte antibacteriene împotriva bacteriilor, inclusiv Salmonella, Staphilocous Aureus și Helicobacter pylori.

Care sunt efectele secundare ale uleiului de cimbru

Pentru persoanele care se știu cu alergie la mentă, utilizarea uleiului de cimbru, dar și a cimbrului trebuie făcută cu precauție, deoarece poate apărea alergia și la acestea.

Astfel, printre reacțiile adverse ale uleiului de cimbru se numără:

- reacțiile alergice, de la dermatita de contact până la simptome de febra fânului;

- amețeli;

- conjunctivită;

- dureri de cap;

- astm;

- slăbiciune musculară;

- iritații și tulburări gastrointestinale.

De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să aibă o recomandare din partea medicului, în cazul în care vor să folosească acest tip de ulei, în timp ce copiilor nu le este recomandat consumul, iar la folosirea uleiului pentru aromaterapie trebuie luate în considerare eventualele reacții la uleiuri. 

Vezi și: Cimbrul, antibioticul săracului. De ce să consumi câteva grame de cimbru

Uleiul de ricin, beneficii pentru imunitate, sănătatea părului și a pielii. Care sunt contraindicațiile sale

Uleiul de ricin este extras din semințele plantei perene Ricinus communis, plantă cultivată în Africa, America de Sud și India. Multe dintre beneficiile uleiului de ricin se datorează compoziției sale chimice, acest produs fiind considerat drept un acid gras trigliceridic. Mai mult, aproape 90% din conținutul său este un compus specific și rar: acid ricinoleic.

Pe lângă această componentă, uleiul de ricin conține săruri și esteri cu efecte benefice pentru sănătatea pielii și a părului. Totodată, uleiul de ricin este benefic și pentru sănătate, având efect antidiabetic, antiinflamator, antimicrobian, antioxidant, hepatoprotector, de eliminare a radicalilor liberi, dar și de vindecare a rănilor.

În medicina tradițională, uleiul de ricin a fost deseori administrat pe cale orală ca laxativ, extern pentru stimularea creșterii părului sau aplicat pe piele cu scop lubrifiant. Unii oameni folosesc uleiul de ricin pentru inducerea travaliului sau pentru a reduce artrita, notează VeryWellMind.

Care sunt beneficiile uleiului de ricin

Îmbunătățește sistemul imunitar. Uleiul de ricin sprijină sistemul limfatic al organismului, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care are un impact important asupra sistemului imunitar. Rolul major la sistemului limfatic este de a absorbi și de a elimina din celulele umane lichidele, proteinele și materialele reziduale în exces.

Mai mult, uleiul de ricin ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, a drenajului limfatic, a sănătății timusului, precum și a altor funcții ale sistemului imunitar. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Condimentul care te face FERICIT. Tratează și TUSEA și sinuzita

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel