Locuințe pentru medici și asistenți medicali, PMB achiziționează 600 de apartamente

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru a-i convinge pe medicii și asistenții medicali din București să nu mai plece la muncă în străinatate, Primăria Capitalei intenționează să le ofere 600 de locuințe. Deja primele 177 de locuințe au fost selectate și urmează să primească undă verde de la Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Pentru a-i convinge pe medicii și asistenții medicali din București să nu mai plece la muncă în străinatate, Primăria Capitalei intenționează să le ofere 600 de locuințe. Deja primele 177 de locuințe au fost selectate și urmează să primească undă verde de la Consiliul General al Municipiului București (CGMB)
Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea, primarul General al Capitalei la deschiderea sedinței cu consilierii din CGMB de astăzi.

,,Vom achiziționa 600 de locuințe pentru medicii și asistenții din spitale, primele 177 le avem astăzi, sunt selectate de comisia specială. Sunt garsoniere, apartamente cu 2 și 3 camere", a precizat Gabriela Firea, la Digi 24, adăugând că deși au crescut salariile, personalul medical continuă să plece la muncă în străinătate, cauzele fiind lipsa locuințelor proprii, creditele mari la bănci și chiriile scumpe.

Primăria Capitalei nu taie banii de la spitale

Zilele trecute, presa informa că Primăria Capitalei face o nouă rectificare bugetară, prin care vrea să taie 26 de milioane de lei de la spitalele administrate de municipalitate.

În ședința Consiliului General al Municipiului București, Firea a declarat că ,,este un fake news că se taie de la spitale. Acum nu se taie, ci e o redistribuire a banilor, alocați pentru materialele consumabile, care sunt pe stoc".

Mai mult, primarul general a spus că vrea să continue proiectele începute în anumite spitale, precum cel de la Spitalul Gomoiu sau cel de la ,,Marie Curie". La Spitalul ,,Victor Gomoiu" din Capitală se dorește înființarea unui centru de excelenţă de oncologie pediatrică pe vechiul amplasament al unităţii spitaliceşti.

Tot aici PMB intenționează să construiască și un hotel pentru părinţii micuților pacienți. La spitalul Clinic de Urgență ,,Marie Curie" din București, cunoscut și sub numele de Budimex, sunt necesare mai multe reabilitări. În curtea spitalului, se dorește construirea unui Centru de Oncologie Pediatrică și Neurologie.

Medicii din București cazați în Ilfov

Pentru achiziția celor 177 de locuințe sunt alocate circa 20 de milioane de euro din bani publici, prețul pe metrul pătrat construit fiind între 1000euro/mp și 1400 euro/mp.

,,Nu știm unde sunt exact aceste apartamente, proiectul indicând vag în București și zona limitrofă”, susține Nicușor Dan, deputat de București, care a făcut public cine sunt investitorii imobiliari de la care va cumpăra Primaria Capitalei. 

Conform deputatului, PMB va cumăpara de la Iridex Grup Import Export, firmă care gestionează groapa de gunoi de la Chiajna și care a fost adesea acuzată în spațiul public că poluează aerul din nordul și vestul Capitalei, de la Cubic Residence SRL, care are apartamente de vânzare în zona Bragadiru și de la Impact Developer, companie care deține ansamblul Greenfield, din nordul Capitalei, un complex rezidențial în care rezidenții se plâng de lipsa drumurilor de acces și de la Ipsilanti Invest. Nicușor Dan susține că apartamentele deținute de Cubic Residence și Impact Developer nu se află în zone ușor accesibile, care să asigure deplasarea rapidă a personalului medical la spitalele la care lucrează.

Deputatul a cerut primarului în neumărate rânduri să facă publică lista locuințelor sociale deținute de Primărie pentru a vedea dacă o parte din acestea  nu pot fi alocate personalului sanitar, reducând astfel cheltuielile imobiliare ale administrației locale.

Cine vor fi beneficiarii?

Angajaților din spitale care doreșc să aibă acces la aceste locuințe li se va face un punctaj și în funcție de rezultatul obținut vor putea primi casele.

,,La o simplă analiză se constată cu ușurință că sunt favorizați oameni care au funcții de conducere în spitale, cei cu doctorate în medicină. Medicii tineri, care nu au funcții, nici doctorate încă, dar care ar dori poate să rămână în țară și ar avea nevoie de sprijin din partea Primăriei sunt dezavantajați de punctajul întocmit. Pentru a-i ține pe tinerii medici în țară, principalul criteriu de acordare al locuințelor ar trebui să fie veniturile obținute de aceștia. Dar, probabil nu acesta este scopul Primăriei Generale”, a afirmat Nicușor Dan.

Deputatul va cere Primăriei să facă publice toate documentele de atribuire a acestor achiziții.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel