Pneumococi, modul în care provoacă boala

Afecțiuni pneumologice
Afecțiuni pneumologice

Pneumococii sunt cauza cea mai frecventă cauză a infecțiilor tractului respirator, provocând însă și sinuzite, otite precum și boli severe ca pneumonia și meningita. Un nou studiu arată cum pneumococii pot inhiba reacția celulelor imune și pot supraviețui în interiorul celulelor pentru a da naștere la pneumonie.

Descoperirea cercetătorilor de la Institutul Karolinska va duce la noi strategii pentru combaterea infecțiilor pneumococice, având în vedere că la nivel global, circa 2 milioane de persoane mor din cauza infecțiilor pneumococice în fiecare an.

"Aceasta este o schimbare de paradigmă care mărește înțelegerea noastră cu privire la modul în care pneumococii provoacă boala și ar putea explica consecințele pe termen lung ale infecțiilor pneumococice, cum ar fi de exemplu bolile de inimă", a declarat profesorul Birgitta Henriques-Normark la Departamentul de Microbiologie, Tumori și Biologie Celulară, din cadrul Institutului Karolinska.

Pneumococii se găsesc în flora normală a persoanelor sănătoase, iar până la 60% dintre copiii preșcolari au bacteriile din nas. De obicei, aceste bacterii sunt inofensive, dar tot ele sunt o cauză comună a otitei, a pneumoniei, a septicemiei și a meningitei. Pentru a afla de ce bacteriile cauzează uneori boala, cercetătorii au analizat mai atent toxina pneumolizina produsă de pneumococ.

"Am descoperit că pneumolizina este capabilă să interacționeze cu un receptor special, MRC-1, care se găsește în anumite celule imune și, în acest sens, declanșează un răspuns antiinflamator", a declarat profesorul Henriques-Normark.

Potrivit acestuia, odată ajunse în interiorul celulelor imune, bacteriile se pot ascunde de atacul ulterior și, eventual, chiar se pot dezvolta, pentru a da naștere la pneumonie.

,,S-a crezut că pneumolizina induce doar un răspuns pro-inflamator, dar acum arată că poate avea și un rol anti-inflamator. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile pot folosi pneumolizina ca mijloc de a supraviețui atacurilor sistemului imunitar" , a explicat Henriques-Normark.

Studiul a fost efectuat atât pe celule de șoarece, cât și pe celule umane, iar atunci când cercetătorii au studiat șoareci care nu aveau receptorul MRC-1, ei au observat că în tractul respirator superior s-a găsit un număr mai mic de pneumococi. Cercetătorii cred că rezultatele sunt importante pentru dezvoltarea tratamentelor și vaccinurilor împotriva infecțiilor pneumococice.
Studiul integral îl puteți consulta aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel